de Lagarde

Kerstmis top vijf: vijf uiteenlopende films voor tijdens de feestdagen

  •  
22-12-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Klaus
Van horror tot musical; vod-aanbieders bieden voor elk wat wils.
De feestdagen staan weer voor de deur, en dus dient zich bij menig filmliefhebber de ongebreidelde drang aan om een kerstfilm te zien – dat is nu eenmaal inherent aan de mens. Of althans, een film die, om welke reden dan ook, past bij de tijd van het jaar.
Hieronder vijf uiteenlopende films (plus een uitsmijter) waarmee je de kille winteravond kan opleuken. Van horror tot musical. Voor elk wat wils.
5. Kristen (2015, Videoland)
Het is aan Kristen (Terence Schreurs) om op nieuwjaarsdag een kroeg in hartje Amsterdam schoon te maken. Terwijl het pikdonker is betreedt ze het pand. Het duurt niet lang voordat ze opgesloten en wel wordt lastiggevallen door een mysterieuze entiteit.
Deze horrorfilm van Mark Weistra – in 2015 vertoond op het Nederlands Film Festival – verdient alle aandacht. Kristen is ijzingwekkend, spannend en eng. Dat de speelfilm voor een duppie is gemaakt, valt nergens aan af te zien.
4. Klaus (2019, Netflix)
Er is niets mis met een traditionele kerstfilm. Sterker nog: Klaus – over de verstandhouding tussen een postbode en een speelgoedmaker in een arctisch gebied (hint, hint) – geeft een frisse nieuwe draai aan het sneeuwrijke genre.
Aan deze animatiefilm werkten onder meer de makers van Despicable Me mee, en de speelsheid druipt van het scherm. De starpower, in de vorm van acteerwerk van Jason Schwartzman, Rashida Jones, J.K. Simmons en Joan Cusack, is een kers op de taart.
Lees ook de recensie van Klaus.
3. Lost Highway (1997, NPO Start Plus)
De feestdagen zijn voor sommige mensen een tijd van bezinning. Maar wie juist droomwerelden wil verkennen, en zich wil onderdompelen in griezelig escapisme, is bij dit meesterwerk van David Lynch op de juiste plek. Want waar gaat deze mysterieuze film eigenlijk over?
Er is een muzikant (Bill Pullman, The Sinner ) en een moord. En de film begint waar hij eindigt en vice versa – dus kan je dan wel spreken van een film? En dan is er de schrikbarende man met de camera, die je in je ergste nachtmerries nog niet wil treffen.
2. The Sound of Music (1965, Disney+)
Het lijkt erop dat je dit soort klassiekers voortaan rechtstreeks bij de bron – Disney+ dus – moet afnemen. Want The Sound of Music, en Home Alone, worden in deze tijd van het jaar niet meer op lineaire televisie uitgezonden.
Dat is evenwel spijtig, omdat wij neurotische Nederlanders graag jaarlijks dezelfde titels zien op televisie. En The Sound of Music is eveneens een toonbeeld van ‘hoe mooi het vroeger was’. Hoewel de musical zich afspeelt tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog, weten Maria (Julie Andrews) en haar gevolg telkens de idylle te vinden.
1. Once Upon a Time in Hollywood (2019, Ziggo videohuur)
De nieuwste van Quentin Tarantino – over de Mansonperikelen in Hollywood, in 1969 – is een groteske, zonovergoten ode aan de filmindustrie van weleer. Niets is heerlijker dan in deze grauwe tijd van het jaar voor even – een kleine 2,5 uur – te verkassen naar het zonnige Californië voor een beetje Tarantineske ‘lichttherapie’.
Kortom, wie Once Upon a Time in Hollywood heeft gemist in de bioscoop, doet er goed aan om deze uiterst vermakelijke nostalgietrip in de gemoedelijkheid van diens huiskamer eens te zien.
Uitsmijter: It’s a Wonderful Life (1946, Amazon Prime)
Elk jaar rijst weer de vraag: waar is It’s a Wonderful Life te zien? Dé kerstklassieker, gemaakt onder regie van Frank Capra en met James Stewart in de hoofdrol, was tot enkele jaren geleden te zien bij Netflix en verdween in de vergetelheid.
Wie een abonnement heeft bij Amazon Prime kan nu genieten van dit cinematografische huzarenstukje over een man die er door een engel fijntjes aan wordt herinnerd hoe het leven eruit zou hebben gezien als hij niet had bestaan.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!