de Lagarde

Kajillionaire: onnavolgbaar geweldig

  •  
09-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kajillionaire
Geestige en onvoorspelbare komedie over intermenselijk verkeer met een totaal onverwachte rol van Evan Rachel Wood uit Westworld.
Is het haar echt? Na haar hoofdrol als de opstandige robot Dolores in Westworld had actrice Evan Rachel Wood geen vreemdere en vooral ándere rol kunnen kiezen dan die van Old Dolio, de dochter van het gestoorde echtpaar Theresa (Debra Winger) en Robert (Richard Jenkins uit The Shape of Water ). Wood speelt een houterig, onaangepast meisje en in die zin is de rol verwant aan die van Dolores uit Westworld , maar op zo’n andere manier dat je de actrice nauwelijks herkent. Old Dolio’s ouders zijn kleine oplichters, complotdenkers en diep cynische mensenhaters die elk spoortje van emotie afdoen als sentimentele nepheid en hun dochter aldus hebben opgevoed tot een timide en inert on-mens.
Kajillionaire
Ze is niet slecht, Old Dolio, maar ze is vooral niks. Dat begon al met haar naam; ergens in de film merkt ze terloops op dat ze is genoemd naar een zwerver die haar ouders kenden en die ineens puissant rijk werd. De hoop was dat de zwerver, uit dankbaarheid dat ze hun dochter naar hem vernoemden, zijn rijkdom met Theresa en Robert zou delen, maar helaas gaf hij het allemaal uit aan alternatieve geneeswijzen toen hij ernstig ziek werd (geneeswijzen die hem overigens niet genazen). Het is een klein voorbeeld van de rare humor die schrijfster en regisseur Miranda July (Me and You and Everyone We Know) in haar script heeft gestopt.
Kajillionaire
Tijdens hun nogal tragische maar wel redelijk succesvolle zwendelpraktijken komen de drie gezinsleden het meisje Melanie (Gina Rodriguez uit Annihilation ) tegen, dat een blakend baken van gewoonheid en menselijkheid is, maar wel brood ziet in samenwerking met het onaangepaste drietal. Melanie blijkt in intermenselijk en emotioneel opzicht de redding van Old Dolio te zijn, op een bijzondere, onverwachte en hartverscheurend ontroerende manier waar je gedurende de film voortdurend om moet grijnzen.
Kajillionaire
De raarheid van Kajillionaire doet een beetje denken aan die van Lodge 49 (Amazon Prime), maar door de kortere speelduur is de impact van de vreemde humor en het kleine maar fijne verhaal veel groter. Wie zich wil laten verrassen door een script dat iedere keer weer het kleed onder je vandaan trekt en de twee glansrollen van Gina Rodriguez en Evan Rachel Wood spoedt zich naar de bioscoop voor Kajillionaire.
Kajillionaire draait vanaf 8 oktober 2020 in de bioscoop
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!