Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Junji Ito Maniac: Japanese Tales of the Macabre S01E01: alles in een macaber jasje

  •  
19-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
Junji Ito Maniac: Japanese Tales of the Macabre
Angstaanjagend is deze manga-verfilming, die in het teken staat van Japanse griezelverhalen, niet. Geestig wel, bij vlagen.
Junji Ito Maniac: Japanese Tales of the Macabre is een bewerking van de mangareeks van Junji Ito, een Japanse illustrator die vooral bekend is van zijn voorliefde voor horror. De eerste aflevering van deze anthologiereeks, getiteld The Strange Hikizuri Siblings , doet zijn naam direct eer aan. De familie Hikizuri ziet eruit als een Japanse variant op de Addams Family. De oudste zoon doet denken aan Dr. Frankenstein; een corpulent broertje lijkt op Pugsley. En wie goed oplet ziet dat de ouders van deze groep minderjarigen ontbreken. Die bevinden zich in het hiernamaals. Dus is het aan de Hikizuri’s om ma en pa weer in de levende wereld te krijgen - zo gaat dat nu eenmaal bij deze familie.
Wat volgt is een reeks séances die eerder kolderiek dan angstaanjagend aanvoelen. Er wordt geleurd met een hoopje ectoplasma (een vorm van spirituele energie) en op een gegeven moment manifesteert de vader zich in het lijk van een dikke man die blind is (of was?). Bovendien heeft de patriarch van weleer een missie: een even ‘zien’ hoe zijn kinderen het doen. Want zorgt zijn oudste zoon wel goed voor de anderen? Niet liegen hè. De makers gieten dit alles, zoals de titel al insinueert, in een heerlijk macaber jasje. Veel scènes in Junji Ito Maniac: Japanese Tales of the Macabre zijn dan ook in schaduwen gehuld.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Junji Ito Maniac: Japanese Tales of the Macabre
De animatiereeks moet het in die zin meer hebben van esthetisch vernuft en flauwe grappen dan van overweldigende verhaalwendingen. Wat dat betreft komt de vergelijking met Wednesday en haar familieleden niet uit de lucht vallen: ook in de Addams Family is de humor nooit ver weg.
Junji Ito Maniac: Japanese Tales of the Macabre S01, vanaf 19 januari 2023 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!