Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Johnny: weinig gedurfde biopic over Poolse volksheld

  •  
23-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
728 keer bekeken
  •  
Johnny
Een priester cultiveert een bijzondere vriendschap met een gedetineerde in melodramatisch drama.
Foto credits: Netflix / Next Film
De in 2016 op 38-jarige leeftijd overleden priester Jan Kaczkowski was een Poolse volksheld die zijn landgenoten steevast wist in te palmen met scherpe observaties. Ontwapenend, zo zou je hem ook kunnen noemen. Hij stond onder meer bekend om het hospice dat hij oprichtte, waar hij mensen een waardige dood gunde. Ook had hij zijn eigen vlog. Acteur Dawid Ogrodnik speelt de eerwaarde in Johnny. De titel verwijst naar hoe de hoofdpersoon soms liefkozend werd genoemd. Filmmaker Daniel Jaroszek zet de priester in zijn eerste speelfilm neer als een bijzonder veerkrachtig mens. Kaczkowski werd namelijk al geboren met verschillende fysieke mankementen; zo zag hij slecht.
Dat weerhield hem er dus niet van allerlei zaken te ontplooien. Centraal in de film staat de opbloeiende vriendschap tussen de priester en gedetineerde Patryk Galewski (Piotr Trojan); een draaideurcrimineel die telkens weer in de bak belandt. Kaczkowski nodigt hem uit om in zijn hospice te komen werken, misschien ook wel om een nederiger mens te worden. En natuurlijk met als doel om hem weer op het rechte pad te krijgen – dat lukte destijds ook.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Johnny
Johnny was vorig jaar de op een na best bezochte film in Polen, en dat is begrijpelijk: het biografisch drama is een onvervalste publieksfilm. Denk aan melodramatische muziek en een lineaire, weinig spannende verhaallijn. Jaroszeks debuut doet denken aan andere waargebeurde films over bijzondere vriendschappen, zoals het weinig uitdagende Intouchables (2011). Wie een interessantere, gedurfdere film over een Poolse priester wil zien kan terecht bij Corpus Christi (2019, ter betaling te zien bij verschillende platforms), over een gedetineerde die zich voordoet als geestelijke.
Johnny, vanaf 23 maart 2023 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!