Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

John Was Trying to Contact Aliens: aandoenlijke korte docu

  •  
20-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
John Was Trying to Contact Aliens
Vastberaden Amerikaan zoekt aliens en vindt de liefde.
John is van jongs af aan gefascineerd door het mogelijke bestaan van buitenaards leven. Zodra het hem wordt toegestaan begint hij allerlei merkwaardige apparaten te bouwen waarmee hij poogt contact te leggen met intelligente wezens in het heelal. Het geluid dat hiermee gepaard gaat is onbestemd, bijna spookachtig. Piepjes en geluidsgolven. Hoewel John – zijn project begint ergens in de jaren zeventig – ook vooral veel muziek de ether in jaagt. Eerst met een bescheiden toren voor het huis van zijn grootouders, later met een gigantisch bouwwerk. Zo werd hij een discjockey voor de aliens, met een geprononceerde smaak, welteverstaan.
Want John draaide uitsluitend niet-commerciële muziek. Zijn muzikale voorkeur komt voorbij in de korte documentaire: van jazz, Kraftwerk en Tangerine Dream tot afrobeat. Eigenzinnige artiesten dus, net zo eigenzinnig als de man zelf, wiens levenswerk al snel wordt opgepikt door lokale en nationale media, getuige allerlei televisiebeelden. In talkshows mag John aan het lekenpubliek uitleggen wat hij nu precies probeert te bewerkstelligen. Hij omschrijft zijn roeping als een eenzame aangelegenheid. Voor de camera legt hij uit dat het toentertijd voelde alsof hij alleen boven een gebergte uitkeek, terwijl de rest van de mensheid zich in het dal beneden bevond.
John Was Trying to Contact Aliens
Het is een mooie metafoor voor waar de film uiteindelijk heen gaat. Want John vindt na jaren zenden en zenden uiteindelijk een partner, nadat hij ontdekt dat hij op mannen valt. Terwijl hij naarstig contact zoekt met het onbekende, komt het onbekende in de vorm van een ander mens op zijn pad. Het is een aandoenlijke gewaarwording. Zeker als Johns partner tegen het einde van de film naast hem komt zitten. Hij is het resultaat van een ongekende zoektocht. John vond zijn diepste verlangen – om te communiceren met de ander; om samen een nieuwe spreekwoordelijke planeet te vormen – niet lichtjaren verderop in het duister, maar bijna in zijn eigen achtertuin.
John Was Trying to Contact Aliens, vanaf 20 augustus bij Netflix
 
John Was Trying to Contact Aliens, vanaf 20 augustus 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!