Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Jackass 4.5: onnodig veel reflectie

  •  
20-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
159 keer bekeken
  •  
Jackass 4.5
Vervolg op bioscoopfilm stelt teleur door uitleggerige verhaalstructuur en een overload aan gedweep.
Hoe rijg je de restjes op een bevredigende manier aan elkaar? Dat was de opdracht van regisseur Jeff Tremaine: Jackass 4.5 beloofde immers geestige scènes te laten zien die uit de bioscoopfilm waren geknipt. Maar wat staat de film - die eigenlijk meer een soort documentaire is, waarin sleutelfiguren reflecteren op de Jackass -saga - in schril contrast met de bioscoopfilm. Jackass 4 opende met een overweldigende scène die memoreerde aan King Kong (en de videoclips van Beastie Boys); Jackass 4.5 opent met een beduidend minder imposante slow-motion-scène op een Californisch strand.
Jackass 4.5
Vervolgens worden de nieuwelingen – Poopies, Rachel Wolfson, Jasper Dolphin, Zach Holmes en Eric Manaka – een voor een geïntroduceerd. Alsof de televisiekijker dommer is dan de bioscoopganger: wie Jackass kent en de biosfilm zag weet immers dat er nieuwe gezichten zijn toegevoegd aan de crew. Onder meer omdat oudgedienden als Johnny Knoxville, Chris Pontius en Steve-O niet meer de ganse dag gekke capriolen kunnen uithalen voor de camera - of is deze film ook gemaakt voor diegenen die de bioscoopfilm niet zagen? Daarvoor zijn ze simpelweg te oud. Maar voegen ze wat toe? Weinig, en ook in de bioscoopfilm was hun bijdrage marginaal. Hoewel Poopies – Steve-O noemt hem ‘aandoenlijk en dom’ – er met kop en schouders boven uitsteekt.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Jackass 4.5
Het was mooi geweest als deze film een aaneenschakeling van stunts was geweest, met af en toe een tikkeltje gedweep – er is niets mis met gedweep; het valt te betwijfelen dat Knoxville (hij is 51 intussen) terugkeert in de denkbeeldige Jackass-ring. Maar Jackass 4.5 oogt bij vlagen juist als het tegenovergestelde, met veel talking-head-scènes en achter-de-schermen-geneuzel. Bovenal valt gewoon op hoe waanzinnig deel 4 was.
Jackass 4.5, vanaf 20 mei 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!