Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Jack Ryan S03E01: de Russen komen

  •  
21-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
205 keer bekeken
  •  
Jack Ryan S03
Verhaallijn van derde seizoen anticipeert knap op de huidige realiteit in Oekraïne. Het is alleen spijtig dat het potentieel van de sterrencast niet goed wordt benut.
Foto credits: Bobbery / Prime Video
Het probleem van Jack Ryan is dat het graag een combinatie van Mission: Impossible en Homeland wil zijn. Maar het ontbreekt in de actiethriller goeddeels aan de spectaculaire actie waar de reeks rondom Tom Cruise om bekendstaat. En indringende achterkamertjesintriges zoals in Homeland zijn zeldzaam. Tóch hebben showrunners Cartlon Cuse en Graham Roland zich met het derde seizoen ietwat herpakt: zo is de spanning om te snijden wanneer Jack Ryan (John Krasinski), die intussen gestationeerd is in Rome, in de eerste aflevering stuit op een Russisch complot om de Sovjet-Unie weer te verenigen.
Dit zogeheten ‘Sokol Project’ moet binnen zeven dagen leiden tot ‘een nieuw wereldconflict’. Het is uiteraard aan Ryan om deze ramp te voorkomen. Deze premisse klinkt cliché, maar dat is geen probleem voor een reeks die het toch al niet van originele invalshoeken moet hebben. Daarnaast haakt Jack Ryan ideologisch en thematisch, al dan niet onbedoeld, in op de huidige oorlog in Oekraïne. Onder meer omdat er een grote rol weggelegd is voor de president van Tsjechië (gespeeld door de Duitse meesteractrice Nina Hoss) die graag wil dat de Russen hun legereenheden bij haar landsgrens terugtrekken.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Jack Ryan S03
Ook zijn er oudgedienden te zien. Ryans steun en toeverlaat James Greer (Wendell Pierce) is intussen gestopt met ‘drank, brood en melk’ en is zelfs gaan mediteren. Het is alleen spijtig dat de makers het potentieel van Krasinski en Pierce, en in het derde seizoen Hoss, niet volledig benutten. Alsof ze niet precies weten wat ze met deze acteerkanonnen moeten. In het geval van Krasinski ligt het ook aan zijn persoon: hij doet het beter in familiethrillers ( A Quiet Place , 2018) en sitcoms ( The Office ) dan in series en films waarin hij de Rambo moet uithangen. Daarvoor oogt hij simpelweg te lief.
Jack Ryan S03, vanaf 21 december 2022 bij Amazon Prime Video
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!