de Lagarde

Is That Black Enough for You?!?: knap en overweldigend essay

  •  
10-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Is That Black Enough for You?!?
Filmcriticus Elvis Mitchell toont aan de hand van een keur aan iconische filmbeelden uit de zwarte cinema een geschiedenis die in de vergetelheid dreigt te raken.
Een documentaire over de geschiedenis van zwarte cinema met alle (nog levende) sleutelpersonages. Dat is  Is That Black Enough for You?!? in een notendop. Filmcriticus en documentairemaker Elvis Mitchell legt in zijn film de nadruk op de periode van blaxploitation aan het einde van de jaren 60 en het begin van de jaren 70. Niet zonder reden: pas toen verschenen er door zwarte filmmakers gemaakte films met zwarte acteurs en actrices in de hoofdrol. Denk bijvoorbeeld aan Shaft (1971) of Super Fly (1972): rauwe films die de weg plaveiden voor ander jong talent.
Ook ontstond er een synthese tussen film en muziek (zoals de soundtrack van Curtis Mayfield voor Super Fly ), waardoor zwarte cultuur een nog grotere rol van betekenis ging spelen – ook onder het witte publiek. Mitchell kiest de vorm van het visuele essay om deze geschiedenis vanuit het nu te belichten. Met af en toe interviews met acteurs als Samuel L. Jackson en Laurence Fishburne. Maar het fijnste is wanneer Mitchell iconische filmbeelden van toen – en er zit een hoop archiefwerk in Is That Black Enough for You?!? – vergezelt van intelligente observaties en bespiegelingen. Precies dat is de reden waarom de documentaire werkt: het is een dwarsdoorsnede van een belangrijke periode.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Is That Black Enough for You?!?
Zoals wel vaker bij dit soort films moet je als kijker wel enige voorkennis hebben van de geschiedenis van zwarte cinema – en van acteurs als Sidney Poitier, Pam Grier en Harry Belafonte.  Is That Black Enough for You?!? is namelijk een onvervalste cinefielenfilm. Maar voor kijkers die houden van mooie, spannende en intrigerende beelden kan de documentaire ook een springplank zijn naar het ontdekken van een wereld die nu min of meer in de vergetelheid aan het raken is. Want films zoals Shaft werden maar een korte periode gemaakt – hoewel er natuurlijk in 2000 een remake verscheen, met Jackson als het titelpersonage, die in 2019 ook nog een vervolg kreeg.
Is That Black Enough for You?!?, vanaf 11 november 2022 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!