de Lagarde

Irvine Welsh’s Crime S01E01-02: tikkeltje ouderwets maar enerverend

  •  
23-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
408 keer bekeken
  •  
Irvine Welsh’s Crime
Een getormenteerde en mentaal fragiele rechercheur zoekt in het Schotse Edinburgh naar een kinderontvoerder in grauw en authentiek misdaaddrama.
Foto credits: BritBox
Acteur Dougray Scott speelt in Irvine Welsh’s Crime – een misdaaddrama afkomstig uit de koker van de romancier uit de titel, die ook bekend is van Trainspotting (1993) – een man van de oude stempel. Rechercheur Ray Lennox (Scott) is niet zo van tact, maar geeft in zijn werk bij de politieafdeling van het Schotse Edinburgh de voorkeur aan onorthodoxere methoden om ‘beesten’ te vangen. Ondertussen is hij geobsedeerd door cold cases en krijgt hij voortdurend paniekaanvallen. Kortom, deze getormenteerde diender is niet de collega die je nieuwkomer Amanda Drummond (Joanna Vanderham) toe zou wensen.
Toch worden de twee door hun baas, zoals dat steevast gaat in politieseries, gedwongen een duo te vormen. Gelukkig beschikt Drummond over een scherpe tong waarmee ze niet alleen Lennox, maar ook de nog seksistischere afdelingsgenoot Dougie Gillman (Jamie Sives) regelmatig fileert. Niettemin laat de dynamiek tussen Lennox en Drummond zich wel raden: hij wil snel, leunt in zijn werk op vooroordelen en hanteert de botte bijl; zij is van de nuance, van subtielere tactieken. Kortom, Irvine Welsh’s Crime staat deels in het teken van een bijna stereotiepe strijd tussen man en vrouw – niet per se een erg originele invalshoek.
Irvine Welsh's Crime
Het verhaal draait daarnaast, of bovenal, om een 13-jarig meisje dat op een dag wordt gekidnapt. De eigenaar van een omineuze witte bus heeft op straat precies een plek gevonden waar veiligheidscamera’s de zijkant van zijn voertuig niet kunnen vinden. Zodoende weet hij uit de kluwen van de autoriteiten te blijven. Lennox en Drummond komen echter via de moeder van het kind al snel een trits aan potentiële verdachten op het spoor. Hoewel het ook maar de vraag is of Lennox überhaupt wel – gezien zijn fragiele staat – zijn werk kan blijven doen. Dit alles speelt zich af tegen de achtergrond van het soms idyllische maar ook vaak beduimelde Edinburgh.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Irvine Welsh's Crime
De voertaal in Irvine Welsh’s Crime is dan ook Engels met een full-blown Schots accent. Dat geeft de serie wel weer een zekere authenticiteit, waardoor de personages op de voorgrond lijken te vergroeien met de intrigerende achtergrond van de stad; een stad waarin volgens Lennox ‘het tuig’ zo snel mogelijk van de straten dient te worden gespoeld. Soms klinkt hij bijna als een soort wraakzuchtige profeet, maar wie romans van Welsh heeft gelezen weet dat de auteur – net als acteur Scott – de grote gestes niet schuwt.
Irvine Welsh’s Crime S01, vanaf 24 september 2022 wekelijks op NPO 2 en NPO Start en in zijn geheel op NPO Plus
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!