Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Irma Vep S01E01-02: magnifiek spel met verhaallijnen

  •  
05-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Irma Vep
Actrice Alicia Vikander speelt een ‘kwaadaardige muze’ in sfeervolle, broeierige remake van een remake over een remake.
Foto credits: WarnerMedia
In 1996 maakte filmmaker Olivier Assayas de speelfilm Irma Vep , over een actrice (Maggie Cheung) die is gecast in een remake van de Franse klassieker Les Vampires (1915). Cheung speelde destijds een soort gefictionaliseerde versie van zichzelf. Het achtdelige Irma Vep – dat onlangs in première ging op het filmfestival van Cannes – is weer een remake van die film. Opnieuw geregisseerd door Assayas. Een remake van een remake die draait om een remake van een film. Ditmaal is actrice Alicia Vikander ( Tomb Raider , 2018) te zien als de hoofdpersoon. Haar personage – een Amerikaanse actrice – heet Mira. Dat is Spaans voor ‘kijk’ en dat zal vast geen toevalligheid zijn.
Irma Vep zit vol met dubbele bodems. Niets is wat het lijkt. Soms krijg je tijdens het filmen van de remake een blik achter de schermen; soms bevind je je als kijker ineens midden in de actie. Gaandeweg lijkt Mira – of Vikander, het is dus maar hoe je het ziet – te vergroeien met haar personage, een ‘kwaadaardige muze’. Les Vampires draait namelijk om een geheim genootschap van vampiers, en Irma Vep is een anagram voor Vampire. Saillant is dat de film uit 1915 zo’n 7 uur duurt, net als de televisieserie. Ook saillant is dat de film draait om een actrice in den vreemde, en voor Vikander moet dat een soortgelijke ervaring zijn geweest.
Irma Vep
Irma Vep werd gefilmd in Frankrijk, terwijl Vikander doorgaans in Engeland en de Verenigde Staten werkt. Zou ze zich net als haar personage soms eenzaam hebben gevoeld? Was er een taalbarrière? De televisiereeks draait in die zin ook onmiskenbaar om showbusiness (daar is Assayas door geobsedeerd, zie ook Clouds of Sils Maria , 2014) en om hoe beroemdheden soms ongewild in een soort isolement of bubbel zitten. Niettemin is het fascinerend hoe Assayas de ene na de andere narratieve laag smeedt, en hoe hij alles vakkundig in elkaar laat overlopen. Daardoor ontstaat een broeierige, beklemmende sfeer.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Irma Vep
In een televisieserie over een actrice die meewerkt aan de remake van een filmklassieker omdat ze eens iets anders wil. Het multi-interpretabele Irma Vep is eindeloos interessant.
Irma Vep S01, vanaf 7 juni 2022 wekelijks bij HBO Max
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!