Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Intimacy S0E01: melodramatische thriller met een twist

  •  
10-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
151 keer bekeken
  •  
Intimacy
Itziar Ituño uit La Casa de Papel speelt met verve een politica wier carrière in gevaar komt wanneer ze tijdens een sekspartij op een verlaten strand blijkt te zijn gefilmd.
Foto credits: David Herranz / Netflix
Het Spaanse Intimacy begint als een dertien-in-een-dozijn melodramatische thriller: een vrouw drijft in de zee en mijmert in de voice-over. ‘Ik had niet verwacht dat dit het einde zou zijn; ik heb je te veel vertrouwd.’ Ook zegt ze: ‘Wat gebeurt er als iemand het ontdekt?’ Dan schakelt de openingsaflevering naar het reilen en zeilen rondom Malen (Itziar Ituño), de burgemeester van het Spaanse Bilbao. Zodra ze zich kandidaat heeft gesteld voor een tweede termijn verschijnt er ineens een filmpje op internet waarin ze op een verlaten strand seks heeft met een vreemdeling. Een schandaal is geboren.
Malen is echter niet dezelfde vrouw als uit de openingsscène. Met de bovengenoemde overgang insinueren de makers van Intimacy daarentegen dat er misschien wel een man is die voortdurend met compromitterende video's slachtoffers maakt – al snel blijkt de vrouw in zee namelijk zelfmoord te hebben gepleegd, nadat er beelden van haar vrijpartij zijn gelekt op haar werk. Malen voelt zich ook vernedert, maar ze ‘schaamt zich niet’. ‘Neuken politici niet?’ Bovendien leefde ze al enige tijd gescheiden van haar man. Waarom zou zij – zoals haar partij van haar eist – haar kandidaatstelling neerleggen? Precies op dat moment begint Intimacy interessant te worden.
Intimacy
Malen heeft natuurlijk een punt: waarom zou zij moeten boeten? De politieagente die dit soort privacy-achtige misdaden onderzoekt is het met haar eens. Maar Malen wil vooralsnog niet dat haar zaak wordt onderzocht. Misschien wel omdat ze zelf een idee heeft wie de dader is. Niettemin haken de makers van Intimacy , niet toevalligerwijs twee vrouwen (Verónica Fernández en Laura Sarmiento Pallerés), in op een actueel onderwerp. De twee stellen pregnante vragen: kan Malen echt haar beroep niet meer uitoefenen omdat iedereen haar heeft zien vrijen? En nog belangrijker: hoe zit het met de zogeheten eerkwestie waar Malens mannelijke collega’s al snel over beginnen?
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Intimacy
Eer heeft in deze misogyne context natuurlijk niets te maken met hoe goed je in je werk bent, maar vooral met dat je de eer van je mannelijke collega’s hebt geschonden, notabene door iets te doen wat volstrekt normaal is. In die zin ontdekt Malen dat de wijze waarop zij wordt behandeld de wereld op z’n kop is – en Ituño, die al een sterke vrouw speelde in La Casa de Papel , is geknipt voor die rol.
Intimacy S01, vanaf 10 juni 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!