Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Intelligence S01E01-02: chaos op de werkvloer bij de Britse NSA

  •  
24-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Intelligence
Flauwe werkplaatskomedie met David Schwimmer mist leuke grapjes en sympathieke personages.
Foto credit: Sky One
Weet je wat hi-la-risch zou zijn? Een komedie over een Britse inlichtingendienst waar de werknemers allesbehalve goed ingelicht zijn. En dan noemen we de serie ‘intelligence’, wat immers zowel ‘inlichtingendienst’ als ‘intelligentie’ betekent.
De werkplaatskomedie is een van de meest populaire formats binnen het komediegenre. Van Taxi en Cheers tot The IT Crowd , van Scrubs tot Parks and Recreation. Dat de serie een accuraat beeld schetst van de werkvloer is mooi meegenomen (The Office, Superstore ), maar geen vereiste ( Brooklyn Nine-Nine ). Wel belangrijk is dat de situaties grappig moeten zijn.
En dat laatste is waar het bij Intelligence nogal eens aan ontbreekt. De serie volgt de perikelen binnen het Centrum voor Cyberveiligheid in Chelton, Engeland. De dagelijkse sleur wordt ruw doorbroken door de komst van Amerikaanse collega Jerry Bernstein (David Schwimmer, Friends ). Eigenlijk is Bernstein door de NSA puur en alleen uitgeleend voor onderlinge informatie-uitwisseling. Bernstein zelf ziet dit anders. Hij heeft wel een idee hoe de werksfeer kan worden verbeterd, bijvoorbeeld door meer groen op kantoor, betere klimaatcontrole en ongepaste teambuildingoefeningen waarbij het personeel elkaar geblinddoekt over hun laatste vrijpartij vertelt.  
Misschien is het nog te vroeg om met een serie aan te komen waarin een Amerikaanse blaaskaak het altijd beter denkt te weten. De 45 ste  Amerikaanse president ligt nog te vers in het geheugen (toen de serie in 2020 in première ging was hij zelfs nog aan de macht). Nu worden wel meer werkplaatskomedies geteisterd door, op zijn zachtst gezegd, inadequate leidinggevenden, zoals The Office (zowel de Britse als de Amerikaanse versie). Maar daar realiseerden ze zich dondersgoed dat de kijker ook een paar personages nodig heeft om zich wel mee te kunnen identificeren, zoals Jim (John Krasinski) en Pam (Jenna Fischer) in de Amerikaanse en Dawn (Lucy Davis) en Tim (Martin Freeman) in de Britse versie.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Bernsteins Britse collega’s komen helaas niet veel beter uit de bus. Zo neemt analist Joseph (bedenker Nick Mohammed, de rechterhand van Jason Sudeikis in Ted Lasso) Jerry’s grootspraak als gospel aan. De enige persoon binnen de Britse inlichtingendienst die alles nog wel een beetje op een rijtje heeft is de leidinggevende, Christine Cranfield (Sylvestra Le Touzel), die Jerry direct doorziet voor wie en wat hij is (een onbenul die de NSA liever kwijt dan rijk is), maar desondanks niet kan voorkomen dat alle andere medewerkers hem aanzien voor de Messias, of op zijn minst een recente reïncarnatie van Jack Ryan.
Niemand zal serieus geloven dat het er bij een inlichtingendienst werkelijk zo aan toegaat, maar je mag toch op z’n minst verwachten dat er meer en andere grapjes gevonden kunnen worden dan ‘de mensen bij de inlichtingendienst zijn complete idioten’ en ‘ook bij Cyber Security geeft de kopieermachine problemen’.
Intelligence, vanaf 25 mei 2021 wekelijks een dubbele aflevering bij Fox
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!