Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Incognito S01E01-02: zinderend en mysterieus

  •  
16-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
150 keer bekeken
  •  
Incognito
Een undercoveragent moet uitzoeken of een zakenvrouw een internationaal gezochte crimineel is, in ietwat gemankeerde maar zeer onderhoudende thriller.
Foto credit: Stefan Ammerlaan Photography
Videoland is intussen het bastion van het Nederlandse misdaaddrama geworden, met kwaliteitstitels als  Sleepers en Mocro Maffia. De nieuwe reeks Incognito anticipeert qua stijl en plot overduidelijk op deze successen. Het geesteskind van scenaristen Tom Bakker, Lineke van den Boezem en Vincent van Zelm is echter ietsjes minder impactvol, en rammelt bij vlagen op dialoogniveau. Maar Incognito is wel buitengewoon spannend. Het verhaal draait om undercoveragent Felix (Dragan Bakema) die moet zien uit te vogelen of zakenvrouw Lize (Melody Klaver) een internationaal gezochte misdadiger is, die verantwoordelijk is voor wijdverbreide wapenhandel en andere schimmigheden.
De opdrachtgevers van Felix, die gelinkt lijken aan geheime diensten en andere esoterische gezelschappen, twijfelen namelijk over de aard van Lize’s werkzaamheden. Dus is het aan Felix om haar voor zich te winnen. Op advies van zijn superieuren Simone (Juliette van Ardenne) en Meindert (Eelco Smits) probeert hij haar leven binnen te dringen. Bijvoorbeeld door op hetzelfde tijdstip te gaan zwemmen en een hartaanval te veinzen, zodat zij hem kan redden en het ijs gebroken is. Op die manier heeft hij een mooi excuus om haar te trakteren op een etentje. Klinkt wat vergezocht, maar het werkt wel.
Tegelijkertijd spelen op de achtergrond allerlei intriges, met Servische gangsters en wapens die aan terroristen worden geleverd. En ook Felix lijkt een dubbele agenda te hebben die te maken heeft met een traumatische gebeurtenis uit zijn verleden. Vooral onderhoudend aan Incognito is daarnaast niet de vraag óf Lize een crimineel is, maar hoe ver ze gaat in haar werk. De serie gaat in dat opzicht ook om de gradaties van het menselijke kwaad. Aan de mimiek van Klaver is in ieder geval in de eerste twee afleveringen hiervan nog niets te zien – haar personage oogt stabiel, stoïcijns bijna.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
In tegenstelling tot Bakema, wiens personage juist moet waken om niet uit de bocht te vliegen. De twee zijn in die zin goed op elkaar ingespeeld. In een misdaaddrama met dubbele bodems en diepe gronden.
Incognito S01, vanaf 17 februari 2023 op Videoland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!