de Lagarde

In Bob We Trust: megalomaan of idealist?

theme-icon
Duurzaam leven
  •    •  
03-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1738 keer bekeken
  •  
InBobWeTrust_HeroArt

© Amazon Studios / BAAS

Documentairemaker Martijn Goris portretteert de Nederlandse ondernemer Bob Ultee in intrigerende maar wel erg korte documentaire.

Ondernemer Bob Ultee heeft grootse plannen. Hij wil de opwarming van de aarde tegengaan door in Afrika elektrische motoren te introduceren. Dit moet lopen via een ingenieus plan: investeerders kunnen investeren in Ultee’s cryptomunt BobCoin. Vanuit die munt worden de motoren geproduceerd en geleaset aan mensen uit bijvoorbeeld Senegal die het voertuig gebruiken voor hun werk. Ultee verwacht dat hij met dit plan ook banen zal scheppen en dat de jeugdwerkloosheid in veel Afrikaanse landen zal dalen. Filmmaker Martijn Goris laat zien hoe de ondernemer tijdens reizen naar Congo en Senegal probeert lokale politici te enthousiasmeren.

Schermafbeelding_2023-04-17_om_15.24.15

© Amazon Studios / BAAS

Goris toont ook de andere kant van de medaille: critici zijn sceptisch over Ultee’s plannen. Zo vraagt Eric Smit, de medeoprichter van journalistiek platform Follow the Money, zich af waarom Ultee ondanks zijn ecologisch verantwoorde plannen wel beschikt over een gigantisch wagenpark met benzineauto’s. Eerder in de documentaire is Ultee al te zien tussen zijn imposante collectie. Een andere criticus doet Ultee’s plannen af als megalomaan. Het is alleen spijtig dat het tegen het einde nog niet duidelijk is hoe het met de motoren is afgelopen. Ja, kennelijk rijden er nog niet meer, maar wat niet is kan nog komen.

Schermafbeelding_2023-04-17_om_15.19.48

© Amazon Studios / BAAS

Oftewel: dit intrigerende portret van Ultee heeft geen bevredigend einde en had ook best langer, uitgebreider mogen zijn. Met een speeltijd van nog geen drie kwartier blijven veel vragen onbeantwoord. Zo had Goris bijvoorbeeld in Ultee’s verleden kunnen duiken: zo ging het met zijn bedrijven niet altijd even goed, getuige artikelen in het tijdschrift Quote. Niettemin geeft In Bob We Trust wel een interessant inkijkje in de leefwereld van een man die groot durft te denken.

In Bob We Trust, vanaf vrijdag 2 juni 2023 bij Amazon Prime Video

Thema's:

theme-icon
Duurzaam leven
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!