Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

I Am Vanessa Guillen: geëngageerd en krachtig langspeeldebuut

  •  
17-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
428 keer bekeken
  •  
I Am Vanessa Guillen
Documentairemaker Christy Wegener toont in documentaire over seksueel misbruik in het Amerikaanse leger hoe een moordzaak de Amerikaanse politiek in beweging brengt.
Nadat militair Vanessa Guillén op 22 april 2020 vermist raakt vreest haar familie het ergste. Guillén is gestationeerd op basis Fort Hood in Texas en het is daar waar familieleden aan de bel trekken. Maar aanvankelijk wordt er weinig mee gedaan. Daarnaast zou Guillén aan haar moeder ook al eens hebben bekend dat haar dochter tijdens haar werk seksueel zou zijn gemolesteerd door hogere officieren. Wanneer haar stoffelijk overschot wordt gevonden – Guillén is vermoord door een mannelijke militair, die de basis weet te ontvluchten en zelfmoord pleegt – dan komt deze  zaak ook onder de aandacht van veel mensen op sociale media.
Er ontstaat een ketenreactie, die er uiteindelijk toe leidt dat een aantal officieren als daders van seksueel misbruik wordt aangemerkt. Hoewel ze niet ernstig worden gestraft. Dus bedenken familieleden van Guillén samen met hun advocaat een plan voor een nieuwe wet die ervoor zorgt dat seksueel misbruik in het leger op een makkelijkere manier kan worden aangepakt en bestraft.
I Am Vanessa Guillen
In het begin van de film focust documentairemaker Christy Wegener op de herkomst van Guillén: haar familie is afkomstig uit Mexico. Nadat ze naar de Verenigde Staten verhuist zoekt ze haar heil bij het Amerikaanse leger. Een vrijhaven waar ze carrière wilde maken. Maar – en dat is ook een stuitende openbaring – Guillén wordt ook daar in zekere zin beschouwd als een tweederangs burger. In het tweede deel toont Wegener hoe een zaak een grote invloed kan uitoefenen op de politiek. En ook hoe de gelederen in het leger gesloten blijven, hoewel Wegener voor haar film – een aardig langspeeldebuut – wel oud-militairen voor de camera krijgt.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
I Am Vanessa Guillen
Die vertellen natuurlijk wel van de hoed en de rand; van wat iedereen vermoedde maar waar de moord op Guillén zo’n beetje het symbool van werd: systematisch seksueel misbruik in het Amerikaanse leger. Die boodschap brengt I Am Vanessa Guillen onomwonden voor het voetlicht, maar de docu toont ook dat je daar als burger en politicus iets aan kan veranderen. Want de film eindigt in majeur.
I Am Vanessa Guillen, vanaf 17 november 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!