Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

I Am a Killer: Released S01E01-02: portret van een vrij man

  •  
29-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
I Am A Killer: Released
30 jaar oude moordzaak neemt in het heden een opzienbarende wending.
Wat is een eerlijke straf voor moord? Dat vraagt de voor moord veroordeelde Dale Wayne Sigler zich af. In april 1990 schoot hij tijdens een overval de bediende van een restaurant dood; de schamele buit was 400 dollar. Waarop hij een van de 1100 mensen is die sinds 1976 ter dood zijn veroordeeld in de Amerikaanse staat Texas. Een aantal vonnissen zijn sindsdien vernietigd, maar slechts 7 gedetineerden zijn vrijgekomen. Daar is Sigler er een van. Als hij na 30 jaar cel weer op vrije voeten staat, dan blijkt zijn toenmalige bekentenis niet helemaal op de waarheid te zijn berust. Oftewel: was het wel een overval? Of had Sigler andere redenen voor zijn daad?
Deze vragen worden beantwoord in drie afleveringen. Hoewel de geoefende kijker waarschijnlijk al snel een antwoord zal kunnen formuleren. Wie veel naar true crime kijkt en luistert zal de wending in I Am a Killer: Released eenvoudig kunnen voorspellen. De markt is in dat opzicht ook gewoon verzadigd. Dat maakt de documentairereeks er overigens niet minder interessant op. In het eerste deel van het drieluik krijgen we te zien hoe Sigler door een traumatische jeugd in de problemen kwam; hoe hij werd misbruikt door een familielid. Maar het meest interessante aspect is de rechtsgang. Want wat blijkt: de familieleden van het slachtoffer werden tijdens de rechtszaak nauwelijks ingelicht door het Openbaar Ministerie – die weten tot de dag van vandaag vrijwel niets van Sigler.
Bovendien werd lang niet alle informatie rondom de moord bestudeerd. Voor de aanklagers was de zaak klip-en-klaar. Er was geen enkele intentie om de onderste steen boven te krijgen. Er was een schutter, en er was een stoffelijk overschot. De makers van I Am a Killer: Released gebruiken daarnaast smeuïge getuigenissen die erop wijzen dat Sigler een psychopaat was, die misschien wel kikte op het uitvoeren van perverse daden. Het is geen rare gedachte: we zijn geneigd om ter dood veroordeelde mensen te associëren met bepaalde negatieve zaken. Tegelijkertijd is I Am a Killer: Released ook een portret van een man die misschien wel vergiffenis verdient.
I Am a Killer: Released, vanaf 28 augustus 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!