Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Huge in France: S01E01-02: Barry meets Curb Your Enthusiasm

  •  
12-04-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Huge in France
Komiek Gad Elmaleh verhuist naar Los Angeles, waar hij als narcist tussen de narcisten komt wonen in deze ongeloofwaardige komedieserie.
In Huge in France reist komiek Gad Elmaleh af naar Los Angeles om zich te ontfermen over zijn zoon, die hij jarenlang heeft verwaarloosd. Daar staat ‘ie dan in de gate op het vliegveld van Los Angeles: zal de grote Franse artiest in zijn nieuwe thuisland met alle égards worden ontvangen? Herkennen reizigers hem? Welnee: net als alle stervelingen mag Elmaleh achteraan in de rij aansluiten. En als een douanier hem vraagt wanneer hij terugvliegt en het antwoord daarop – ‘ik heb nog geen ticket geboekt’ – weinig bevredigend is, dan dreigt ergens in de coulissen van de luchthaven een akelige visitatie.
Het is treffend dat Elmaleh zijn nieuwe sitcom laat beginnen op een Amerikaans vliegveld. Komieken maakten er duizenden grappen over, hoe je ten prooi kan vallen aan de bureaucratie. Hoe in de Verenigde Staten het spreekwoord ‘gelijke monniken, gelijke kappen’ op sommige plekken nogal weerbarstig aanwezig is. Ook als de komiek zijn Netflix-special aan de douaniers laat zien, geven ze geen krimp: Franse faam is geen faam. Dat Elmaleh – dit is één van de 'running gags' in de serie – 1,6 miljoen volgers heeft op Instagram doet er niet toe zolang het geen Amerikanen zijn.
9120.w1980.0.de23515
Kortom, in Hollywood gelden andere regels. En Elmaleh betreedt het bastion van narcisme met weinig souplesse. Hij is gewend dat mensen hem aanbidden, en nu begeeft hij zich op een plek waar de helft van de mensen al aanbeden wordt en de andere helft daarvan droomt. Wanneer Elmaleh kennismaakt met zijn nieuwe assistent Brian (Scott Keiji Takeda) en een blik werpt op het barrel waarmee hij zijn nieuwe werkgever komt ophalen, dan zegt hij: ‘Daar rijd jij élke dag in?’ Het is een retorische vraag waarmee de komiek eigenlijk stelt: ‘Je leven is een mislukking.’ En dat is ironisch: want Elmalehs gefictionaliseerde bestaan is ook niet per se rooskleurig.
9118.w1980.0.2ae9439
Zijn zoon Luke (Jordan Ver Hoeve) – hij heet eigenlijk Luca, maar verafschuwt zijn Franse roots – moet niets van zijn vader hebben, evenals zijn ex Vivian (Erinn Hayes). En dus is het aan Elmaleh om de band te herstellen. Dat blijkt een beproeving, aangezien Vivians vriendje Jason Alan Ross (Matthew del Negro) ook nog eens roet in het eten gooit, met een hoop gesteggel tot gevolg.
Eigenlijk zijn alle personages in Huge in France verwaand en onuitstaanbaar. Dat levert zeer geestige momenten op (Luke wil pectorale implantaten, zijn vader noemt het ‘een borstvergroting’), maar maakt het wel moeilijk om van één van de personages te gaan houden. Veel grappen zijn daarnaast voorspelbaar, alsof Elmaleh het afgekeken heeft bij Curb Your Enthusiasm.
9119.w1901.0.72a4c9b
Huge in France lijkt in zekere zin ook op Barry – het vehikel voor Bill Hader – ook met een excentrieke buitenstaander die zich vestigt in Los Angeles. Maar laten we wel wezen: Elmaleh is in het echte leven miljonair en dit is niet zijn eerste Amerikaanse rodeo. Hij werkte al meermaals samen met Woody Allen en was ook te zien in Jerry Seinfelds Comedians In Cars Getting Coffee. Dat maakt de insteek van de plot nogal potsierlijk. Want: Elmaleh heeft zich met zijn Franse humor wél in de kijker gespeeld in de Verenigde Staten. Ook buiten Hollywood kan je opvallen, als je beschikt over het juiste talent. Daardoor is Huge in France uiterst ongeloofwaardig.
 
 
Huge in France S01, vanaf 12 april 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!