Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

How to Change Your Mind S01E01: ode aan LSD

  •  
12-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
203 keer bekeken
  •  
How to Change Your Mind
De drug die ooit een slechte reputatie kreeg blijkt een heilzame werking te hebben.
Journalist Michael Pollan neemt de kijker in How to Change Your Mind mee op een reis langs de geschiedenis van geestverruimende drugs. De eerste aflevering staat in het teken van LSD. Een drug die in de jaren 70 een slechte reputatie kreeg nadat de Amerikaanse president Richard Nixon zich ertegen uitsprak – het gebruik van het hallucinante middel zou de reden zijn dat veel Amerikaanse mannen niet voor de Verenigde Staten wilden vechten in Vietnam. Pollan laat echter de heilzaamheid van de drug zien - en het onderzoek naar LSD als medisch hulpmiddel, dat al ver voor de Vietnamoorlog in volle gang was.
How to Change Your Mind is dan ook een onvervalst betoog voor geestverruimende drugs als mescaline, MDMA en LSD. En Pollan wil aantoonbaar maken, aan de hand van voorbeelden en via interviews met wetenschappers, dat ze alcoholisme en depressie kunnen verhelpen. Het is alleen spijtig dat het ook weer gaat over de experimenten van de CIA met LSD en de escapades van romancier en LSD-tester Ken Kesey, die in de jaren 60 in een bus door Amerika reed om de positieve werking van de psychedelische drug te verkondigen. Dat zijn uitgekauwde onderwerpen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
How to Change Your Mind
Interessanter is wat de wetenschap momenteel probeert te bewerkstelligen. Dat LSD kan helpen bij mensen met angstaanvallen of kanker. En dat er mensen zijn met depressies voor wie microdoses van de drugs soelaas bieden. Maar How to Change Your Mind heeft hiervoor geen hard bewijs, getuige de disclaimer aan het begin van de aflevering. Het blijft in die zin vooral bij verwonderen. Daar is echter helemaal niets mis mee en voelt als een legitieme eerste stap naar hernieuwde interesse in geestverruimende drugs.
How to Change Your Mind S01, vanaf 12 juli 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!