Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

House of Hammer S01E01: sensationeel maar nieuwsgierig makend

  •  
14-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
641 keer bekeken
  •  
House of Hammer
Documentairereeks over de val van Armie Hammer oogt bij vlagen opportunistisch, hoewel de makers wel degelijk geïnteresseerd zijn in de vermeende slachtoffers.
Foto credit: Warner Brothers / Discovery
De familie van Hollywoodacteur Armie Hammer heeft een geschiedenis van ‘duistere wandaden’, zo blijkt in House of Hammer : een driedelige documentairereeks waarin de makers, Elli Hakami en Julian P. Hobbs, tonen hoe de man die furore maakte in films als Call Me by Your Name (2017) in 2021 werd ‘gecanceld’. Nadat verschillende vrouwen op sociale media berichtten dat ze waren misbruikt (en in sommige gevallen zelfs verkracht) door de acteur. Maar in de reguliere media werd vooral gerept over Hammers ogenschijnlijke ‘kannibalisme’, omdat hij in sms-berichten regelmatig insinueerde mensenvlees, dat van zijn lovers, te willen consumeren.
Kortom, veel media verlegden de focus naar dit element waar smakelijk om werd gelachen. Hakami en P. Hobbs proberen, zoals ze ook zelf betogen, in House of Hammer juist de slachtoffers aan het woord te laten. Dat levert ijzingwekkende getuigenissen op, zoals het verhaal van een ex-vriendin van Hammer, die in 2019 door hem wordt ingepalmd en niet veel later met de acteur op vakantie gaat naar de Californische Mojavewoestijn waar allerlei gruwelijke dingen gebeuren. Ook interviewen de makers een advocaat die een ander slachtoffer van Hammer bijstaat dat zichtbaar getraumatiseerd is.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Niettemin herhaalt House of Hammer veel van de sensatiezucht van toen, door mediafragmenten te vertonen en door Hammers berichten op sensationele wijze in beeld te brengen. Dat is de achilleshiel van true crime: makers uiten soms onbewust hun ontzag voor hun onderwerp, terwijl ze beter een afstand kunnen bewaren. Hoewel je als kijker ook, en dat is een onhebbelijkheid, razend benieuwd bent naar Hammers familiegeschiedenis. Daar spelen Hakami en P. Hobbs naarstig op in: ze weten dat je die niet gaat googelen en dat je van hen een zorgvuldig geformuleerd, of gemonteerd, antwoord wil horen. Sensatie verkoopt, zoveel is duidelijk.
House of Hammer S01, vanaf 15 maart 2023 op HBO Max
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!