Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Hope Frozen: A Quest to Live Twice: rouw en wetenschap

  •  
16-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
346 keer bekeken
  •  
Hope Frozen: A Quest to Live Twice
Bizarre en emotionele documentaire over hoe een familie hoop vindt in cryogene technologie.
Cryogene technologie klinkt als iets uit een sciencefictionfilm. Het invriezen van een lichaam of enkel een hoofd, om het te bewaren voor een toekomst waarin de technologie dusver gevorderd is dat er een geneesmiddel is of iemand volledig geüpload kan worden in een computer (bestuurd lichaam), klinkt onwerkelijk en vreemd. Maar voor sommige mensen is dit een serieuze optie. Misschien morbide, misschien een manier om hoop in leven te houden, maar vooral wetenschappelijk een heel ding – en heel duur. Een heel lichaam invriezen kost zo’n $200.000, als je alleen je hoofd wil laten doen is dat 'maar $80.000’.
De documentaire Hope Frozen: A Quest to Live Twice van Pailin Wedel geeft een intrigerend portret van een Thaise familie die besluit hun overleden tweejarige dochtertje in te laten vriezen. Het meisje Matheryn ‘Einz’ Naovaratpong is de jongste persoon ooit (tot nu toe) die ingevroren is. De tweejarige peuter werd gediagnostiseerd met de dodelijkste hersenkanker en heeft meer dan tien operaties ondergaan voordat ze klinisch overleed. De familie Naovaratpong zegt dat ze een familie zijn die gelooft in wetenschap, met heel veel liefde voor hun Einz en daarom alles eraan willen doen om haar te redden. Ook al kan dat wel nog tientallen, of misschien wel honderden jaren duren.
Hope Frozen: A Quest to Live Twice
Het idee om Einz in te laten vriezen kwam van de vader, die zijn vrouw na meerdere maanden ook wist te overtuigen. Ook heeft hij zijn tienerzoon Matrix – die eigenlijk de persoon is die de documentaire volgt – beïnvloed met zijn hoop en wetenschappelijke obsessie. Matrix is namelijk zijn (school)carrière aan het vormen rond het weer tot leven wekken van zijn zusje. ‘Mijn vader zie ik als een gestoorde wetenschapper.’ Je kan niet anders dan je afvragen of de beslissing die hij maakte uit liefde voor zijn kind was, of dat zijn geloof in de wetenschap egoïstisch was en zijn familie en zichzelf tegenhoudt te rouwen en verder te leven (voor zover dat kan bij het verliezen van een kind).
Hope Frozen: A Quest to Live Twice
De documentaire geeft tevens ruimte aan de wetenschappelijke kant van cryo-technologie, door medewerkers van de cryo-faciliteit en andere wetenschappers aan het woord te laten. Onvermijdbaar geeft het natuurlijk ook ruimte aan de morele en religieuze dilemma’s waar het boeddhistische gezin mee geconfronteerd werd. Het bijzondere besluit deed veel stof opwaaien in Thailand en daarbuiten. Want, in het boeddhistische geloof waarin men gelooft in reïncarnatie zou dit besluit zorgen dat de ziel van Einz gevangenzit en niet verder kan gaan. Op een manier is dit eigenlijk ook waar de familie staat: in limbo door uitgestelde rouw en het niet willen loslaten van een dierbare en hoop dat hun dochter op een dag weer kan leven.
Hope Frozen: A Quest to Live Twice, vanaf 15 september 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!