Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

His Dark Materials S03E01-02: een rijk en complex sprookje

  •  
06-12-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
200 keer bekeken
  •  
His Dark Materials S03
De eindbestemming van His Dark Materials blijft nog verborgen, maar met deze makers zijn we in goede handen.
Foto credits: Simon Ridgway / HBO
Het naar film of tv adapteren van een trilogie blijft een lastige opgave. Zeker in het geval van His Dark Materials  – naar de boeken van Philip Pullman. In tegenstelling tot bijvoorbeeld The Lord of the Rings , waarin de queeste van Frodo en zijn vrienden door de drie boeken heen feitelijk best simpel is – en ook al eens hilarisch werd samengevat in Clerks II  – blijft de eindbestemming van His Dark Materials lang verborgen.
Alleen één ding is eigenlijk duidelijk: Lyra (Dafne Keen, Logan ) speelt een centrale rol. Volgens de voorspellingen is zij een moderne Eva (die van Adam), die zal zorgen voor het einde van alles dat is voorbestemd. Iets dat het Magisterium – de machtigste christelijke organisatie in Lyra’s wereld – koste wat kost wil voorkomen.
His Dark Materials S03
Deze voorspelling zorgt ervoor dat Lyra’s moeder, Marisa Coulter (Ruth Wilson, Luther , The Affair ), Lyra aan het einde van het tweede seizoen ontvoert en op een afgelegen plek gevangen en in slaap houdt, naar eigen zeggen om Lyra te beschermen. Maar het Magisterium is niet de enige die Lyra in handen wil krijgen. Ook Will (Amir Wilson, The Letter for the King ), Lyra’s nieuwste vriend, is naar haar op zoek. Hij wordt op zijn beurt gezocht door Lord Asriel (James McAvoy, X-Men ), de vader van Lyra. Will bezit namelijk een machtig wapen - een ‘subtiel’ mes waarmee hij openingen kan maken van de ene naar de andere wereld - dat Asriel nodig heeft voor zijn strijd tegen de Autoriteit – een engel die zichzelf aan het begin der tijden tot God heeft uitgeroepen.
His Dark Materials S03
Natuurlijk is het verhaal van His Dark Materials  vele malen rijker, complexer en wonderbaarlijker dan hier in een paar zinnen kan worden uitgelegd. Pullman beschreef een universum dat bestaat uit verschillende werelden, die allemaal op elkaar lijken, maar toch ook weer niet. Zo leven er in Lyra’s wereld heksen en hebben alle mensen dæmonen; een deel van de mensenziel gegoten in dierenvorm.
His Dark Materials S03
In dit derde seizoen maken we voor het eerst kennis met de geliefden Baruch en Balthamos, twee rebellerende engelen die strijden tegen de Autoriteit en met de Mulefa (olifantachtige wezens). Ook reizen Will en Lyra af naar het rijk van de doden, waar ook Lyra’s maatje Roger zich bevindt, die aan het einde van het eerste seizoen door Lord Asriel werd geofferd in naam der wetenschap.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
His Dark Materials S03
Het meest complexe personage in de serie blijft Marisa Coulter. Diezelfde vrouw die in het eerste seizoen nog meedogenloos en vastberaden gruwelijke experimenten op kinderen uitvoerde voor haar onderzoek naar Stof, een mysterieuze en misschien zelfs wel goddelijke substantie, zet in het derde seizoen alles op het spel om de dochter waar ze al die jaren daarvoor niet naar omkeek te redden.
His Dark Materials S03
Met al deze details en nuances is het makkelijk het overzicht te verliezen, maar de makers stuwen ons zachtjes maar zelfverzekerd voort, naar een zowel onverwacht als onvermijdelijk einde.
His Dark Materials S03, vanaf 6 december 2022 op HBO Max
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!