Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Hierarchy S01E01: diepgang ontbreekt in Zuid-Koreaanse kostschoolthriller

  •  
07-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
Hierarchy2

© Netflix

In wellicht door het Spaanse Elite geïnspireerd melodrama is te zien hoe vier vervelende aristocraatjes de dienst uitmaken op een privéschool.

Vier vervelende aristocratische sadisten maken de dienst uit op een Zuid-Koreaanse privéschool. Ri-an (Kim Jae-won), Woo-jin (Lee Won-jung), Jae-I (No Jeong-ee) en He-ra (Ji Hye-won) bepalen wie welke lessen volgt en delen zelfs stropdassen uit zodat iedereen makkelijk kan zien op welke plek in de pikorde de scholieren thuishoren. Tijdens de opening van het schooljaar heeft de rector het over nobless oblige; het idee dat als je van adel bent, dat dat gepaard gaat met al dan niet maatschappelijke verantwoordelijkheden. Het viertal misbruikt die uitdrukking overduidelijk om terreur te zaaien.

Hun nieuwste slachtoffer is Kang ha (Lee Chae-min), een atletische scholier die via een beurs terecht is gekomen op de privéschool. Al op de eerste dag gaat van alles mis. Kang ha loopt de verkeerde klas binnen; gaat op de verkeerde plek zitten; vraagt, en dat is uitdrukkelijk not done, een overplaatsing aan naar andere klassen. Opvallend genoeg wordt hij niet terechtgewezen door de vier kwelgeesten, maar door lotgenoten die de grillen van de vier ook moeten ondergaan. Zij hebben zoiets van: speel het (sadistische) spelletje nu maar gewoon mee, dan houden we in ieder geval rust in de tent.

Hierarchy_101_Unit_S44J2V001,Hierarchy_101_Unit_S44J2V001

© Netflix

Maar Kang ha heeft een andere missie. Zijn voorganger is naar verluidt vermoord en hij gaat op zoek naar de dader. Dat is een premisse die gelijkenissen vertoont met die van Elite. De makers van Hierarchy lenen, al is het onbewust, wel meer facetten uit dat Spaanse melodrama, zoals die evidente klassenverschillen, de pompeuze popmuziek en de mooifilmerij. Een wezenlijke boodschap ontbreekt vooralsnog in de eerste aflevering. Dat lijkt een slecht voorteken, maar veel van de nieuwe(re) coming-of-age-series hebben überhaupt maar weinig te zeggen.

Hierarchy, vanaf vrijdag 7 juni 2024 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!