Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Helsinki Syndrome S01E01: good guy en bad guy tegelijk

  •  
25-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
561 keer bekeken
  •  
Helsinki Syndrome
Een wanhopige man gijzelt vier journalisten in intrigerende Finse thriller die draait om de naweeën van de bankencrisis uit de jaren 90.
Foto credits: BetaFilm / Fisher King
Het stockholmsyndroom wordt ook weleens het helsinkisyndroom genoemd. De term slaat op een gijzelingssituatie waarin een gegijzelde gaandeweg sympathie krijgt voor de gijzelnemer(s). Helsinki is daarnaast ook de plaats van handeling in Helsinki Syndrome : een thriller waarin je al snel begrijpt waarom ondernemer Elias Karo (Peter Franzén uit Vikings ) een groep journalisten gijzelt. Hij wil namelijk dat ze aantoonbaar maken hoezeer banken in het verleden – tijdens de bankencrisis begin jaren 90 - het familiebedrijf van zijn vader ten gronde hebben gericht. En vooral hoe die misère van toen doorwerkt tot in het heden – Karo is nog steeds schulden van toen aan het afbetalen.
Dus leert hij – zoals te zien is in flashbacks – hoe hij met een pistool moet omgaan en bedenkt hij een ingenieus plan. Verkleed als elektricien wandelt hij op een dag het kantoor van een krant binnen. Aan de deuren bevestigt hij bommen die afgaan als zijn hart niet meer klopt. Vervolgens sommeert hij vier journalisten om zijn familieverleden na te trekken; om zodoende Karo’s claims te bewijzen. Logischerwijs verschijnt de politie ook al snel ten tonele en wordt er door een gijzelingsonderhandelaar contact gelegd. Terwijl nog meer flashbacks onder meer tonen wat er destijds met Karo’s vader is gebeurd.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Helsinki Syndrome
Die gefragmenteerde verhaalstructuur werkt niet voortdurend optimaal: het is soms even verwarrend. Omdat showrunner Miikko Oikkonen (bekend van Sorjonen ) telkens switcht tussen 1991, 2008 en het heden. Dat had misschien iets zorgvuldiger of op minder indringende wijze gekund. Hoewel de insteek van Helsinki Syndrome buitengewoon intrigeert: de bad guy is min of meer ook de good guy. Maar ziet de politie dat wel? Het resultaat is spannende televisie, met een hoofdpersonage dat door omstandigheden lijkt te worden gedwongen om zich op deze wijze te laten gelden. En met gegijzelden die dienen als een soort stand-in voor de kijker: zal die gaandeweg ook sympathie krijgen voor Karo?
Helsinki Syndrome, vanaf 26 november 2022 op NPO 3 en NPO Start en tevens in zijn geheel op NPO Plus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!