Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Heartbreak High S01E01-03: alle ingrediënten voor meeslepend tienerdrama

  •  
13-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
116 keer bekeken
  •  
Heartbreak High
Reboot van Australische tv-klassieker lijkt de huidige jeugdige tijdsgeest knap te vatten in verhaal over scholier die verwordt tot het zwarte schaap van haar klas.
Foto credits: Lisa Tomasetti / Netflix
Tieners Amerie (Ayesha Madon) en Harper (Asher Yasbincek) zijn hartsvriendinnen. Het pièce de résistance van hun vriendschap is een levensgrote kaart – getekend op de muur van een leegstaand trappenhuis in hun scholengemeenschap – waarop álle seksuele ontmoetingen tussen hun klasgenoten staan opgetekend. Wie het met wie doet is verworden tot een obsessieve hobby. En zolang niemand erachter komt, is er niets aan de hand. Als Amerie en Harper voorafgaande aan het nieuwe schooljaar een muziekfestival bezoeken, dan gebeurt er iets indringends waardoor Harper niets meer met haar te maken wil hebben.
Als enkele dagen later op de eerste schooldag de sekskaart wordt ontdekt, dan is het helemaal hommeles. Amerie neemt de schuld op zich – in de hoop dat ze erachter kan komen waarom Harper zich zo gedraagt – en wordt en passant het zwarte schaap van de school. Tot overmaat van ramp moeten alle leerlingen op de kaart zich melden voor een tweewekelijkse buitenschoolse activiteit, waarbij docent Jojo (Chika Ikogwe) zal uitleggen hoe je veilige seks kan hebben en wat consensualiteit nu precies behelst.
Heartbreak High
Jojo, die een stuk jonger is dan de directeur van de middelbare school (Rachel House speelt Woodsy), beklaagt zich echter direct over het lesmateriaal dat heteronormatief zou zijn – dat kan echt niet in deze tijd. Dat moment uit de eerste aflevering is ook exemplarisch voor Heartbreak High nieuwe stijl: showrunner Hannah Carroll Chapman heeft echt geprobeerd de huidige tijdsgeest te vatten. Dus speelt de reboot van de televisieklassieker, die van 1994 tot 1999 een colonne aan jongeren aan de buis hield, nadrukkelijk met thema’s van nu: zo is er een non-binair personage (James Majoos speelt Darren) en een autistische scholier (Chloe Hayden speelt Quinni).
Heartbreak High
Wel valt meteen op dat dit nieuwe tienermelodrama niet zo vuig is als zijn voorganger uit de jaren negentig. De oorspronkelijke Heartbreak High was grauwer en misschien ook wel genadelozer. De reboot is kleurrijker, speelt meer met muziek en bedient zich eveneens van een dartele montage. Maar verder zijn wel alle broodnodige ingrediënten aanwezig: jaloezie, geworstel met seksualiteit, grote en kleine geheimen die tegen alle kosten verborgen moeten blijven. Dit alles wordt vooral gefilmd vanuit het perspectief van Amerie, en actrice Madon is knap gecast. Het staat sowieso buiten kijf dat het moeilijk is om relatief onbekende gezichten te rekruteren voor een nieuw jeugddrama.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Heartbreak High
Carroll Chapman is daar niettemin in geslaagd. Heartbreak High is misschien niet zo baanbrekend als zijn voorganger, maar er is wel een nieuwe generatie aan tieners die ook hun eigen escapisme verdient.
Heartbreak High S01, vanaf 14 september 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!