Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Gudetama: An Eggcellent Adventure: absurde, kolderieke komedie

  •  
13-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
210 keer bekeken
  •  
Gudetama: An Eggcellent Adventure
Een eierdooier en een kuiken gaan op een hilarisch avontuur in met zwarte humor gelardeerde Japanse reeks.
Foto credits: Netflix
In Gudetama: An Eggcellent Adventure gaan een eierdooier en een kuikentje op zoek naar hun moeder. Op een dag ontwaken ze allebei in een koelkast. Gudetama (Shunsuke Takeuchi) is een stoïcijnse bol eigeel die drijft in eiwit; Shakipiyo (Seiran Fukushima) is een onbevangen wezentje. De laatstgenoemde schreeuwt zodra hij de eierschil doorbreekt en de wereld om hem heen aanschouwt: ‘Ik ben geboren, ik ben geboren.’ Gudetama reageert een stuk minder enthousiast op zijn geboorte. Over Shakipiyo zegt hij: ‘Och, dat is een bevrucht ei.’ En het bevruchte ei zoekt meteen naar zijn moeder. Is het Gudetama? De dooier pareert: ‘Oh ja, je denkt zeker dat je moeder de eerste persoon is die je ziet.’
Dan verlegt Shakipiyo zijn focus naar een illustratie van een cowboy op een dozijn eieren? ‘Is dat mama?’ Intussen heeft Gudetama een plakje bacon gepakt om te gebruiken als deken. Maar Shakipiyo wil de wijde wereld in en roept: ‘Wakker worden!’ Gudetama zegt hierop: ‘Ben je nu al een haan?’ Gudetama: An Eggcellent Adventure zit vol van dat soort heerlijke flauwigheden. En de toon wordt almaar duisterder. Zoals in de tweede aflevering, waarin het duo in uitgerekend een restaurant – waar hun soortgenoten elke minuut aan hun einde komen – op zoek gaat naar ‘mammie’.
Gudetama: an Eggcellent Adventure
Daar zijn stukjes ei en andere etenswaren gedoemd om ‘iemands lunch te worden’. Dat willen Gudeteama en Shakipiyo natuurlijk voorkomen. Met lede ogen zien ze hoe visseneitjes en soepjes in de magen van restaurantgasten verdwijnen. Op een gegeven moment belandt ook Gudetama op een bord, en daarna op de noedels van een klein jongetje. Zodra de dooier aangeeft dat hij niet gediend is van de eetstokjes begint het jongetje hard te huilen. Volstrekt begrijpelijk: absurder dan Gudetama: An Eggcellent Adventure wordt het misschien wel niet.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Gudetama: an Eggcellent Adventure
Wel knap dat de makers er ondanks de premisse – de vriendschap tussen een eierdooier en een kuiken – ook in slagen de kijker te ontroeren. Gudetama: An Eggcellent Adventure is niet alleen maar kolderiek, maar kent namelijk ook een keur aan schattige passages.
Gudetama: an Eggcellent Adventure S01, vanaf 13 december 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!