Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Rajma Chawal: grote thema's en vrolijkheid

  •  
02-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Rajma Chawal

Rajma Chawal is een vrolijke, goed verzorgde maar simpele Indiase tragikomedie over een vader, een zoon en veel besognes rond hun familie.

Wie niet mee kan gaan in het bizarre uitgangspunt van Rajma Chawal hoeft geen moeite te doen uberhaupt aan de film te beginnen. De relatie tussen de jonge, lichtgeraakte gitarist Kabir (debutant Anirudh Tanwar, die oogt als eind twintig maar zich gedraagt als een puber) en zijn vader Raj is verstoord sinds de dood van zijn moeder. De beste optie voor Raj om weer goed met zijn zoon te gaan communiceren, is volgens vrienden door zich online uit te geven als een prachtig meisje voor wie zijn zoon als een blok valt. Met deze Canadese student Tara deelt Kabir al zijn zielenleed, terwijl papa Raj zich in steeds vreemdere bochten moet wringen om zijn spelletje vol te houden.

Rajma Chawal - de titel verwijst naar een favoriet Indiaas gerecht dat vaak op familiebijeenkomsten wordt geserveerd – biedt een wirwar aan subplotjes, toevalligheden, vrolijke zang- en dansscènes door de straten van Delhi en een overvloed aan grote thema's. Regisseur Leena Yadav lijkt niet te hebben kunnen kiezen wat ze precies met haar film wilde vertellen: een vader-zoon-drama over rouwverwerking? Een liefdesrelaas? Een verhaal over een zanger die worstelt om door te breken? Nee joh, we doen het gewoon allemaal! Dat was ook heel bewust haar bedoeling, vertelde de maakster in oktober bij de wereldpremière op het Londen Film Festival: iedereen mag zelf dat deeltje uit de luchtige vertelling halen dat hem of haar het meest aanspreekt.

7675.w1818.0.6ca1b8f

Het maakt Rajma Chawal overvol en topzwaar, twee eigenschappen waardoor veel mensen zullen afhaken. Maar tegelijkertijd bruist de feelgood-film van de energie, van de positiviteit en lichtheid, en van de vrolijk stemmende levenslust. Yadav is consequent in haar keuze om vorm en charme boven inhoud en logica te stellen en kosten noch moeite zijn gespaard op de kleurrijke 'production value'. Het uitgangspunt mag nog zo vreemd zijn en de conflicten nog zo groot, zoals het een goede Indiase komedie betaamt valt iedereen elkaar uiteindelijk lachend en zingend in de armen.

Rajma Chawal, vanaf 1 december 2018 op Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!