Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Mowgli: grimmige versie voegt te weinig toe

  •  
07-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
Mowgli

Drie jaar na de sterke live-action versie die Disney maakte van Jungle Book presenteren regisseur Andy Serkis en Netflix een nog grimmigere versie van het verhaal. De vraag is echter of de nieuwe remake genoeg toevoegt.

Andy Serkis oogstte de afgelopen twee decennia veel respect als ambassadeur van 'mo-cap', de techniek die menselijke bewegingen omzet in imposant levensechte digitale animatie. Met zijn rollen in The Lord of the Rings (als Gollum), King Kong, Planet of the Apes en Star Wars zette hij prestaties neer die volgens veel mensen al lang met een Oscar beloond hadden moeten worden.

Met Mowgli bewijst Serkis nu ook als regisseur de waarde van mo-cap. De nieuwe bewerking van het beroemde verhaal van Rudyard Kipling over een weesje dat in het oerwoud opgroeit tussen de dieren oogt wonderschoon. En voor het inspreken van de dieren wist de geliefde acteur/regisseur een indrukwekkend tableau aan sterren te strikken: van Christian Bale als panter Bagheera naar Benedict Cumberbatch als tijger Shere Khan, van Cate Blanchett als slang Kaa naar Naomie Harris als wolvenmoeder Nisha.

7684.w2048.0.110a495

Inhoudelijk heeft Serkis ervoor gekozen om, nog meer dan de 'live-action versie' van Disney, de duistere kanten van het verhaal uit te lichten. De jungle is geen plek voor vrolijke dansjes en liedjes zoals we gewend zijn door de animatieversie uit de jaren zestig, maar een grimmige plek waar je moet vechten om te overleven en het recht van de sterkste geldt. Deze versie is (net als het boek) zeker niet geschikt voor de allerjongsten.

7681.w2048.0.8b8e559

Het blijft een intrigerend verhaal. Maar toch slaat – net als recent met de zoveelste Robin Hood-variant – wel enige Jungle Book-vermoeidheid toe. Het is prima om een krachtig plot een make-over te geven en Mowgli heeft zeker bestaansrecht. Maar netto voegt de versie van Serkis te weinig toe om te snappen waarom hij het verhaal per se nogmaals een filmbewerking wilde gunnen. De tweede helft, waarin Mowgli zich probeert aan te passen in de mensenwereld en een harde keus moet maken tussen zijn oude en zijn nieuwe leven, is boeiender dan de welbekende start in het oerwoud. Maar tegelijkertijd voelt het verhaal de laatste drie kwartier wat stuurloos en de climax wat afgeraffeld.

Mowgli, vanaf 7 november 2018 op Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!