de Lagarde

Green Frontier S01E01-02: griezelig, vol magie, en intens

  •    •  
18-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Green Frontier
Green Frontier is een mooie uitnodiging om voor acht afleveringen te verdwalen in de Amazone.
‘Het diepe groen. Het lied van de dieren. Het stromen van de rivier vol leven. Moeder Jungle, u bent mijn thuis’, aldus de voice-over. De camera pant tergend langzaam door de jungle, het geluid van de Amazone klinkt luidkeels wanneer lichaam na lichaam zich over het wonderlijk diepe groen van moeder natuur spreidt. Moord, middels geschoten pijlen.
In Green Frontier (Frontera Verde) wordt CTI-agent Helena Poveda (Juana del Rio) uit Bogotá naar een afgelegen locatie in de Amazone gestuurd, nadat een groep van vier vrouwelijke zendelingen diep in de jungle is gevonden, op de grens tussen Brazilië en Colombia. De plaats delict is pas bereikbaar na een vlucht met een helikopter en een tocht met een privéboot. Poveda krijgt ondersteuning van Reynaldo Bueno (Nelson Camayo), een lokale wetsdienaar die haar inlicht over de verdachten: het gaat om leden van een geïsoleerde, inheemse stam.
Contact leggen met deze inheemse stam blijkt niet eenvoudig. De lokale autoriteiten spreken neerbuigend over de zogenaamde spoken, en zijn niet geïnteresseerd om hen te vervolgen, wat blijkt uit al hun acties: van verplaatsing van de lichamen en het verstoren van de plaats delict, tot het fotograferen van de moord middels een cameratelefoon. ‘De camera ligt nog op het bureau, maar ik heb een scherpe blik’, stelt de dienstdoende lokale agent gniffelend. Het wordt al snel duidelijk: Poveda en Bueno dienen de zaak alleen op te lossen.
Green Frontier
In de kern gaat het om een moordmysterie, maar het plot ontvouwt zich langzaam, om tevens de geschiedenis, cultuur, natuurreligie en bijgeloof van de regio te tonen. Eén van de slachtoffers wordt namelijk bloedeloos gevonden te midden van een inheemse begraafplaats. Hoewel ze het hemelsblauwe uniform van een zendeling draagt, heeft ze opmerkelijke tatoeages en piercings die aangeven dat ze mogelijk deel uitmaakt van de contactloze stam. Volgens de legende van de Eeuwigen leeft deze oorspronkelijke stam zonder bloed, onzichtbaar tussen de bomen, en staan de leden in nauw contact met Moeder Jungle (ofwel moeder natuur).
In de eerste afleveringen is er een goede balans tussen de expositie en de bovennatuurlijke wereldopbouw. Toch wordt de kracht van het verhaal onderbroken door het oneven tempo van de verhaallijnen, waarbij stap voor stap de sluier rondom het mysterie langzaam wordt opgelicht. Desalniettemin is het mysterie aanlokkelijk, wat wordt versterkt door de mooie cinematografie. De Oscar-genomineerde regisseur Ciro Guerra (Embrace of the Serpent) weet hoe hij de natuur van Colombia moet weergeven, ter ondersteuning van het verhaal, zodat het tastbaar wordt. Het Amazonegebied is immers een adembenemende omgeving, en dankzij enkele schitterende luchtbeelden wordt die hier in al zijn glorie getoond.
Je wordt ondergedompeld in een magische wereld met wortels die mogelijk teruggaan naar het begin van de tijd. Green Frontier is een mysterieuze Colombiaanse serie met een bovennatuurlijke glans.
Green Frontier S01, vanaf 16 augustus 2019 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!