Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Great Photo, Lovely Life: indringend portret van pedofiel

  •  
06-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
829 keer bekeken
  •  
great-photo-lovely-life-facing-a-family-s-secrets

© HBO

Documentairemaker Amanda Mustard focust zich in intieme film op haar grootvader en de slachtoffers die hij maakte. 

Bill, de grootvader van fotograaf en documentairemaker Amanda Mustard, wordt in de eerste akte van Great Photo, Lovely Life voorgespiegeld als een vriendelijke, joviale man. Maar als Mustard hem begint te bevragen, dan ontstaat er al snel een ander beeld; dat van een voormalig kinderarts die openlijk praat over hoe hij in seksuele zin ‘close’ was met een meisje van 9 jaar oud. Tijdens de ongemakkelijke gesprekken die hij in de film voert met z’n kleindochter doet hij het voorkomen alsof de, zo blijkt al snel, talloze ‘relaties’ die hij had met minderjarigen zich zomaar aandienden. Alsof het normale affaires waren.

Mustard prikt daar echter al snel doorheen, en dat blijkt een bijzonder pijnlijke en traumatische exercitie. Jarenlang filmt ze Bill en haar familie, onder wie haar moeder, die van Bills pedofilie afwist, maar daar in zekere zin niets mee of tegen deed. Mustards grootvader kon slachtoffers blijven maken ómdat familie, vrienden en collega’s de andere kant opkeken. En als het wel tot een rechtszaak kwam, dan liep het met een sisser af en verkaste Bill en zijn vrouw naar een andere staat. Daar begon de pedofiel dan weer van voor af aan.

director-amanda-mustard-left-and-her-sister

© HBO

Maar Great Photo, Lovely Life gaat niet alleen over schuld en wegkijken, maar vooral over Bills slachtoffers. Of zoals een volwassen vrouw stelt: ‘Hij heeft mijn ziel, de ziel van een 4-jarige meisje, voor eeuwig verwoest.’ Zodoende komt ook het concept van vergiffenis ter sprake, en hoe je daar als slachtoffer of als familielid mee om moet gaan. Dat blijkt moeilijk, ook voor Mustard. Je ziet aan haar manier van filmen (ze maakte de documentaire met co-regisseur Rachel Beth Anderson) dat ze naast de minachting voor Bill ook gevoelens van liefde voor hem voelt, simpelweg omdat hij haar grootvader is.

great-photo-lovely-life-facing-a-family-s-secrets_0

© HBO

Mustards film geeft dan ook geen hapklare antwoorden op de vele dilemma’s die worden gepresenteerd. Het is wel een bijzonder indringende film over een kwaadaardig man die jarenlang zijn gang kon gaan.

Great Photo, Lovely Life, vanaf woensdag 6 december 2024 bij HBO Max

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!