Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Grease: Rise of the Pink Ladies S01E01: frustrerend verteltempo; generieke liedjes

  •  
06-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
683 keer bekeken
  •  
Grease: Rise of the Pink Ladies
Goed gecaste prequel op filmklassieker hapert onder meer op scenarioniveau.
Foto credit: SkyShowtime
Nerdy Jane (Marisa Davila) heeft een relatie met hunk Buddy (Jason Schmidt). Dat was in 1978, toen Grease in première ging, ondenkbaar. De mooiste jongen van de klas (John Travolta) ging met het mooiste meisje (Olivia Newton-John); dat was bijna een wetmatigheid. Maar de wereld is veranderd. Dus is er in Grease: Rise of the Pink Ladies , een prequel op de klassieker, ruimte voor andersoortige relaties. Hoewel de relatie al snel te mooi blijkt om waar te zijn. Jane's reputatie wordt door schoolgenoten door het slijk gehaald en tegen het einde van de aflevering komt de aap uit de mouw: Buddy wil zijn fling met Jane even stopzetten zodat hij makkelijker campagne kan voeren voor de studentenraad. Eigenlijk schaamt hij zich een beetje voor haar, zoiets.
Puberperikelen en puberverdriet zijn van alle tijden, zoveel is duidelijk. En hoewel Grease: Rise of the Pink Ladies zich afspeelt in 1954 bezien de makers de wereld van toen door een bril van nu: de cast (Cheyenne Isabel Wells speelt Olivia; Johnathan Nieves vertolkt Richie) is divers; interraciale relaties zijn doodgewoon. Historisch gezien klopt dat natuurlijk niet helemaal, maar dat zal menig kijker niet deren. Deze serie is gewoon een excuus voor nog meer dans en zang. Voor het opvoeren van personages die cool en slick willen zijn in hun leren jassen.
De makers anticiperen vast op het succes van West Side Story (2021): de ‘vintage’ musical lijkt te zijn ontdekt door een nieuwe, jonge generatie van kijkers. Daar lijkt de muziek ook op te zijn aangepast; veel liedjes klinken niet echt alsof ze afkomstig zijn uit de fifties. Ze klinken generiek, zielloos bijna. En er valt meer aan te merken op Grease: Rise of the Pink Ladies : zo draagt Davila een bril om haar schoonheid te verbloemen. Een aloude truc die frustreert: eigenlijk is Jane wél knap. Dat ziet de kijker natuurlijk ook wel. Bovenal kan je het verteltempo kwalificeren als ‘hortend en stotend’.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Liedjes zijn niet goed afgestemd op scènes en sowieso komt het verhaal nauwelijks van de grond. Waar gaat Grease: Rise of the Pink Ladies eigenlijk over? Wasdom? Dat blijft allemaal abstract in de eerste aflevering.
Grease: Rise of the Pink Ladies S01, vanaf 7 april 2023 op SkyShowtime
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!