Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Grantchester S04E01: ontwapenend en pretentieloos

  •  
27-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
Grantchester S04
Makers van detective over een roekeloze dominee die zich mengt in moordzaken volgen steevast en met succes dezelfde vermakelijke formule.
Foto credits: ITV / PBS
Het werk van dominee Sidney Chambers (James Norton) is soms behoorlijk afstompend. Zo moet hij ook vergaderingen bijwonen waarin kerkgangers – veelal vrouwen – discussiëren over met welk goedje hun kerk schoongemaakt moet worden. Niet te veel azijn, waarschuwt een dame serieus, ‘straks ruikt deze eerbiedwaardige plek als een snackbar'. Oftewel, het is tijd voor een beetje actie in het leven van de zielenhoeder. Als hij een gelegenheidsdienst bijwoont van de Amerikaanse burgerrechtenactivist en collega-dominee Nathaniel Todd (Paterson Joseph), dan krijgt hij zijn zin: dorpsgenoten van Chambers zijn niet blij met het feit dat een zwarte preker in hun heiligdom komt spreken.
Er ontstaat tijdens de preek een oproer waarbij witte supremacisten vuurwerk afsteken. Een mysterieuze moordenaar gebruikt alle hectiek die hiermee gepaard gaat als een dekmantel voor zijn weerzinwekkende daad: hij of zij vermoordt Todds zoon met een mes. Chambers is er vervolgens als de kippen bij om een onderzoek in te stellen. Steevast vergezeld door de oudere maar niet per se wijzere échte detective Keating (Robson Green), die moeite heeft om de jonge hond bij te houden – en die vindt dat Chambers lijdt aan een gevaarlijke vorm van zelfoverschatting. En uiteraard cultiveert de hoofdpersoon ook weer een relatie met een van de passanten: een knappe volgelinge van Todd.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Grantchester S04
In die zin volgen de makers van Grantchester telkens zo goed als dezelfde formule. Vervolgens koppelen ze een moordmysterie weer aan een thema dat toen – het vierde seizoen van het misdaaddrama speelt zich af in 1956 – relevant was en dat nu ook is. In het geval van de openingsaflevering is dat racisme en discriminatie. En ook hoe je soms door de wijze waarop je de wereld ziet de zaken voor je neus niet goed in kaart kan brengen – hoewel Chambers dat dus uiteindelijk wel kan, dat is immers zijn handelsmerk. Dat levert ontwapenende televisie op, zonder loze pretenties. Met een dominee die misschien toch beter een ander beroep had moeten kiezen.
Grantchester S04, vanaf 28 oktober 2022 op BBC First
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!