Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

GR5 S01: een geheimzinnige vermissing

  •  
13-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
191 keer bekeken
  •  
GR5
Een groep twintigers gaat in de Vogezen op zoek naar een vriendin die 5 jaar eerder verdween in spannende Vlaamse thriller.
Foto credits: VRT
Het is 5 jaar nadat twintiger Lisa (Indra Cauwels) vermist raakte in de Vogezen. In de zomer van 2014 zou ze met haar boezemvriendin Zoë (Violet Braeckman) de vermaarde GR5-wandeltocht lopen van Hoek van Holland tot Nice. Maar Zoë haakt vanwege een blessure af. Waarop Lisa, die 4 maanden vrij heeft genomen van haar werk, zielsalleen begint aan de route. Totdat haar moeder ineens niets meer van haar verneemt. Haar dagboek wordt wel gevonden, en uit de laatste passages blijkt dat Lisa worstelde met zichzelf. Dus denken veel nabestaanden dat ze zelfmoord heeft gepleegd.
GR5 draait net als vergelijkbare thrillerreeksen als The Missing (2014-2016) om de vraag of de vermiste nog leeft. Je zou het 'Schrödingers vermiste' kunnen noemen: tot de laatste aflevering is de spoorloos verdwenen persoon levend én dood.
Saillant aan GR5 is ook dat de meningen onder de personages hierover verschillen. Dus besluit Zoë op initiatief van een andere vriend van Lisa, filmmaker Michiel (Boris Van Severen), de route opnieuw te lopen met de vriendengroep van toen. Alleen Nasim (Saïd Boumazoughe) doet niet mee. Dat is natuurlijk voer voor theorieën. Heeft hij wat te verbergen? En ook Lisa’s andere vriendin Ylena (Laurian Callebaut) gedraagt zich van meet af aan geheimzinnig.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
GR5
Tegelijkertijd rijst de vraag: als een goede vriend zelfmoord pleegt, hebben nabestaanden dan niet altijd twijfels? Misschien hadden ze het aan kunnen zien komen? Misschien hadden ze hun gedrag jegens het slachtoffer moeten veranderen? Maar in het geval van GR5 speelt er meer. Dat kan ook niet anders: gaandeweg manifesteren zich opzienbarende verhaalwendingen. De makers, Gert Goovaerts en Lynssey Peeters, betonen zich eveneens sterren in het fabriceren van zogeheten red herrings : doelbewust laten ze de personages samen met de kijker af en toe het spoor bijster raken.
Dan tasten we net als Zoë en de zijnen in het duister. Hoewel Goovaerts en Peeters uiteindelijk licht werpen op de motivaties van Lisa’s vriendengroep. GR5 is wél een verhaal met een einde. Of dat einde bevredigend is, is een ander verhaal.
GR5, vanaf 14 januari 2023 op België Eén
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!