de Lagarde

Gotham S05E01: de droom van een psychopaat

  •  
01-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Gotham S05
Gotham is in handen van criminelen in knallend slotstuk.
Gotham City is afgesloten van de wereld in het vijfde en laatste seizoen. Het is de droom van menig psychopaat: het creëren van een vrijstaat voor gekken. De stad die later door Batman zal worden gevrijwaard van criminaliteit is opgedeeld in territoria die worden gecontroleerd door louche types als Scarecrow (David W. Thompson). Dienders James Gordon (Ben McKenzie) en Harvey Bullock (Donal Logue) zitten met hun collega’s en een grote groep onschuldige burgers opgesloten in een gebied dat zo’n tien huisblokken bestrijkt. In de openingsscène zien we hoe Gordon en de zijnen het na 391 dagen bezetting opnemen tegen het kwaad.
Waarop terug wordt geschakeld naar dag 87. Waarmee evident wordt dat het vijfde seizoen een culminatie is van het verhaal. Intussen dreigen rantsoenen op te raken. Burgers wantrouwen de politie en vice versa. Want wat is de verdeelsleutel van het voedsel? Ook de munitie raakt op, waardoor Bullock panikeert: ‘We zitten hier als schietschijven.’ Het is dus aan Gordon om orde te scheppen in de chaos, terwijl de bad guys vrij spel hebben en We’ll Meet Again van de onlangs overleden zangeres Vera Lynn wordt afgespeeld op een platenspeler. Waarmee de makers vast en zeker knipogen naar Bruce Wayne, die in de nabije toekomst zijn rentree zal maken in Gotham.
Gotham S05
Gotham kampt in de Verenigde Staten al enige tijd met dalende kijkcijfers, en dat is exemplarisch voor superheldentelevisie an sich. Waar superhelden in de bioscoop triomferen, wil het op televisie nog niet echt lukken. Zie ook de keur aan Netflix-titels, waaronder Luke Cage, die werden geannuleerd. Misschien komt het wel omdat er op televisie geen budget is voor grootse sets die zich kunnen meten met de bioscoopfilms van DC Comics en Marvel. Buiten kijf staat dat de makers van Gotham in het vijfde seizoen alles uit de kast trekken om met een grote knal te eindigen. En daarvoor verdienen ze alle lof.
Gotham S05, vanaf 1 juli 2020 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!