Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Good Night Oppy: ontroerende en hoopgevende documentaire

  •  
23-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
Good Night Oppy
Een filmische ode aan een Marsrobot die veel wetenschappers had die van haar hielden.
Foto credit: Bobbery / Prime Video
Van meet af aan maken de makers van Good Night Oppy duidelijk dat dit een documentaire is over een team van wetenschappers dat hun kindje, hun schepping, heeft mogen zien opgroeien. Op Mars welteverstaan, want Oppy is een Marsrobot die 15 jaar op de rode planeet vertoefde – een creatie die dus ontzettend belangrijk is gebleken voor de wetenschap. Dus zijn de ouders razend trots in de documentaire; zo vertelt een van de ingenieurs op het moment dat Oppy de hemel in wordt geschoten: ‘Ik had tranen in mijn ogen, ik wijdde 16 jaar van mijn leven aan dit project.’
Die toewijding en gezamenlijke liefde voor een stuk metaal dat eruitziet als Wall-E uit de gelijknamige Pixar-film uit 2008 werkt buitengewoon begeesterend in Good Night Oppy. En misschien ook wel geruststellend: dit zijn de weldenkende mensen die vol overgave op zoek zijn naar nieuw leven in het universum. Wetenschappers die – zo vertelt een ingenieur terloops – ooit doorkregen wat hun roeping was toen ze als kind naar Star Trek keken.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Maar Good Night Oppy is niet alleen maar euforie. Zo is de reis naar Mars een beproeving (‘Mars is een begraafplaats voor ruimtevaartuigen’, merkt een wetenschapper op). Eerdere reizen mislukten – en het einde van NASA, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, dreigt zelfs. En er zijn perioden dat Oppy niet communiceert met het controlestation op aarde. Maar ‘ze’ – vrijwel iedereen noemt haar zo – werd weer wakker en de queeste van Oppy (kort voor ‘Operational Rover’) zou uitgeroepen worden tot wetenschappelijk wonder. ‘Een van de grootste successen van NASA’, wordt in de film verklaard.
Die boodschap wordt op ontroerende wijze voor het voetlicht gebracht in Good Night Oppy.
Goodnight Oppy, vanaf 23 november 2022 bij Amazon Prime Video
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!