Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Girls5eva S01E01-02: ontwapenende grappensalvo’s

  •  
31-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
271 keer bekeken
  •  
Girls5eva
Vier vrouwen die in de jaren 90 een popband vormden zien kansen op hernieuwd succes in geestige en ontroerende komediereeks.
Foto credits: Heidi Gutman / Peacock
Nadat vrouwen 35 worden is het ‘check-out time’, aldus oud-president Donald Trump in 2004 tijdens een bezoek aan The Howard Stern Show. Het is een uitspraak waar in de openingsaflevering van Girls5eva opzichtig naar wordt geknipoogd: de komediereeks draait namelijk om een groep vrouwen van rond de 40 die hongerig zijn naar (hernieuwd) succes. In de jaren 90 vormden Dawn (Sara Bareilles is ook bekend als songwriter en muzikant), Summer (Busy Philipps), Gloria (Paula Pell) en Wickie (Renée Elise Goldsberry) de meidengroep Girls5eva. Wanneer een sample van hun hit wordt gebruikt in het nieuwe nummer van rapper Lil Stinker (Jeremiah Craft), dan lijkt dat te leiden tot een rentree voor het gezelschap.
Girls5eva wordt uitgenodigd om in de talkshow van Jimmy Fallon de performance van Lil Stinker op te leuken als achtergrondkoor. Dat smaakt direct naar meer. De levens van de dames zijn namelijk ingedut. Summers echtgenoot is bijna het hele jaar weg terwijl zij op hun dochter past; Dawn runt een matig restaurant; Gloria doet de vieze klusjes in een tandartsenpraktijk. Wickie leidt daarentegen een rijk leven: althans dat veinst ze met trucages op sociale media – in werkelijkheid schiet ze ganzen uit de lucht op een luchthaven bij Los Angeles. En het vijfde bandlid Ashley (Ashley Park) overleed in 2004.
Ter nagedachtenis aan haar hebben de dames een bankje gekocht in een beduimeld New Yorks park. Precies op die plek besluiten ze hun popcarrières weer aan te zwengelen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Girls5eva
Girls5eva komt uit de koker van scenarist Meredith Scardino, die onder meer ervaring opdeed bij Unbreakable Kimmy Schmidt. De komedieserie (die ook geproduceerd is door Tina Fey, de bedenker van Kimmy’s beslommeringen) lijkt qua overdonderende grappensalvo’s ook enigszins op die Netflix-reeks: Scardino en haar co-scenaristen zien van alle banaliteiten des levens de humor in. Zoals wanneer Dawn met haar echtgenoot The Americans besluit te kijken op de bank, en die show wordt samengevat als ‘eerst seks, dan even spioneren; nog even vrijen; weer even een intrige'. Of wanneer Wickie doet alsof ze onderweg is naar de piloot van haar privéjet, die ze ‘kapitein Phillips’ noemt.
De reeks knipoogt, net als Kimmy in Unbreakable Kimmy Schmidt voortdurend naar zichzelf, neemt zichzelf niet al te serieus. Dat resulteert in ontwapenende televisie, met scènes die zijn gelardeerd met humor die net niet te flauw is. Of weer zo flauw dat het hilarisch wordt. En net als Unbreakable Kimmy Schmidt weet Girls5eva te ontroeren. Dat is knap gedaan.
Girls5eva S01-02, vanaf 1 februari 2023 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!