de Lagarde

Ghosts S04E01: humor én ontroering

  •  
04-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
267 keer bekeken
  •  
Ghosts

© BBC Studios

Alison en Mike verwelkomen hun eerste gasten in een olijke aflevering die onder meer draait om de vraag wat vakantie precies is.

Nadat Button House min of meer is gerenoveerd verwelkomen Alison (Charlotte Ritchie) en Mike (Kiell Smith-Bynoe) hun eerste gasten in de villa. De twee runnen nu een heuse bed and breakfast. Dat blijkt geen sinecure: al snel ontdekken de geesten dat het echtpaar dat een kamer heeft geboekt in echtelijke onmin leeft. Alison en Mike redeneren dat als hun gasten niet tevreden zijn, dat ze dan online ook geen positieve recensie zullen achterhalen. En dat levert dan weer problemen op met het aantrekken van nog meer publiek. Dus doen ze een poging het ruziënde koppel bij te sturen.

Dat lukt natuurlijk niet: de mens laat zich niet zomaar saboteren. Niettemin leidt de opening van de bed and breakfast tot een hoop grappen. Zo besluit Pat (Jim Howick) aan Mary (Katy Wix) uit te leggen wat het concept van vakantie eigenlijk inhoudt. Pats herinneringen aan reizen stammen uit 1984, het jaar van zijn dood, en dus vertelt hij over ‘hoe je een cassettetape in je autoradio doet en op de klanken van Status Quo naar het vliegveld rijdt waar je vervolgens vier uur moet wachten’. Mary, die overleed in de zeventiende eeuw, begrijpt er natuurlijk niets van.

Ghosts_S4_EP1_24

© BBC Studios

Totdat ze tot een openbaring komt en zich realiseert wat Pat precies bedoelt: voor haar staat vakantie voor de keren dat ze met haar echtgenoot ging vissen. En dat ze dan samen op een kleedje in de natuur zaten. Het is knap hoe een ogenschijnlijk humoristisch moment in Ghosts ineens kan omslaan in ontroering. En hoe de grote verhaallijn in een aflevering telkens wordt gelardeerd met kleine, geestige zijwegen. Zoals wanneer holbewoner Robin (Laurence Rickard) op televisie ziet hoe het hoofd van een tijdgenoot van hem is gereconstrueerd: ‘Hé, die ken ik. Hij heette Hat.’

Ghosts_S4_EP06_06

© BBC Studios

Niemand gelooft hem, tot aan het einde van de aflevering wordt gesuggereerd dat Robin waarschijnlijk verantwoordelijk is voor Hats dood. Wanneer hij zich dat realiseert trekt hij zijn woorden in: ‘Geen idee wie die man is.’ Het zijn dit soort gewiekste flauwigheden waardoor Ghosts zich onderscheidt van andere Britse komedieseries.

Ghosts S04, vanaf dinsdag 4 juli 2023 bij BBC First

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!