Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Geub S01E01: onnodig over the top

  •  
22-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
Geub
Sitcom over het gefictionaliseerde leven van komiek Philippe Geubels is infantiel en seksistisch.
Foto credits: VRT
‘Een zielige komiek is niet om mee te lachen’, vertelt manager Johnny (Jonas Geirnaert) aan zijn cliënt Philippe Geubels. Het hart van de kale komiek – bekend van zijn oneliners als jurylid in De Slimste Mens - is gebroken; vrouw Leen (Kyoko Scholiers) heeft hem twee maanden geleden verlaten. Wanneer hij bij Johnny aanschuift heeft hij nóg een traumatische gebeurtenis meegemaakt: tijdens het parachutespringen voor een promovideo voor een goed doel is Goedele Liekens zwaargewond geraakt en wielrenner Tom Boonen omgekomen. Terwijl Geubels – die getuige was van de misère - ten einde raad is, poogt Johnny de rouwrandjes rondom het imago van zijn cliënt eens op te fleuren – of hij niet de begrafenis kan ‘headlinen’.
Het is een treffende, grappige manier om via de plotselinge dood van een bekende Belg het leven te schetsen van de in crisis verkerende hoofdpersoon. Maar in Geub is alles wat volgt onnodig 'over the top'. Geubels’ ex woont nu bij de 67-jarige buurman (Derek de Lint speelt een man die condooms op maat moet laten maken en na de seks schuurplekken heeft op zijn dijen). Johnny dreigt zijn hele zaak op te doeken en ‘truckers te gaan afwerken’ op een parkeerterrein (een weinig authentieke grap), als Geubels geen speech geeft tijdens de uitvaart van Tom Boonen. Geubels' goede vriend Pannenkoek (Joris Hessels) verschijnt niet op z’n werk in de ouderenzorg, om naar de begrafenis te kunnen – een shot van een bejaarde man, hangend boven een bad, spreekt boekdelen.
9215.w1920.0.647748b
Óf scènes zijn té potsierlijk – denk aan Goedele Liekens in een rolstoel met een brace om haar hoofd – óf scènes zijn onbewust pedant, zoals wanneer Goebels aan zijn vrienden uitlegt waarom vrouwen niet begrijpen dat mannen in hun hoofd nog lijden onder liefdesverdriet, terwijl in hun penis het hartzeer al lang en breed verdwenen is. Tip voor komedieschrijvers anno 2019: laat mannelijke personages alsjeblieft niet uitleggen waarom vrouwen iets niet begrijpen. Zo zonde. Een ander voorbeeld: Geubels heeft onder valse voorwendselen een date geregeld met Miss België – hij noemt het een werkvergadering. En daar moeten we dan om lachen (terwijl je dit in feite kan kwalificeren als stalken en lastigvallen).
9213.w1920.0.4f86cc4
Het scenario van Geub rammelt aan alle kanten, maar boven alles lijkt de humor afkomstig uit het vorige decennium. Penisgrappen zijn blasé. En denigrerend praten over vrouwen zonder een contextuele, geprononceerde aanleiding is seksistisch, hoe je het ook wendt of keert. Het voelt ook een beetje ongemakkelijk, hoe een doorgewinterde acteur als De Lint de puberale prietpraat over het mannelijk lid van zijn personage uitspreekt – dat had vast een komisch effect moeten sorteren, maar het resultaat is dat allesbehalve. Het is evenwel spijtig – gezien de veelbelovende, gestileerde openingsscène – dat Geub al snel ontaardt in infantiele praktijken.
Geub S01, vanaf 22 april bij Videoland en later dit jaar ook op RTL 4.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!