Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Gentleman Jack S02E01: humoristische strijd tegen het patriarchaat

  •  
26-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
228 keer bekeken
  •  
Gentleman Jack S02
Anne Lister smacht naar een leven zonder mannen in tweede deel van onderhoudend Brits kostuumdrama.
Foto credits: Aimee Spinks/HBO
Vier weken nadat de echtverbintenis tussen Anne Lister (Suranne Jones) en Ann Walker (Sophie Rundle) is bezegeld staan de twee lovers op het punt om samen te gaan wonen. Terwijl Walker herstelt van een mentale inzinking, probeert Lister het landgoed in Shibden dat ze met haar lover zal delen zo aangenaam mogelijk te maken. Ondertussen stuit Lister op weerstand van Walkers familie; vooral haar tante (Gemma Jones) is van mening dat Walker door Lister wordt afgesloten van de wereld. Gelukkig is er een dokter die het tegenovergestelde beweert. Bovendien zijn zulke mannelijke medestanders zeer belangrijk in het Engeland van de 19e eeuw.
Lister heeft ze nog nodig. Terwijl ze eigenlijk probeert een leven zonder mannen – althans, in ieder geval zonder mannelijke bedpartners – te leiden. In een samenleving waarin dat vrijwel onmogelijk is. Als dit echter bijna lijkt te lukken, dan begint ze te twijfelen over haar gevoelens voor Walker. Er zijn ook kapers op de kust; een oud-minnares van Lister stuurt zwoele brieven. Nu de perfectie waar Lister zo hartstochtelijk naar streeft nabij is, dreigen externe factoren dus roet in het eten te gooien. Vooralsnog lijkt Lister hier niettemin prima tussen te kunnen laveren; ze is wel wat gewend en beschikt ook over een goede dosis cynisme waarmee ze mannen de mond kan snoeren.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Gentleman Jack S02
Bovendien is Lister altijd in beweging. Ze is een schaker, die steevast een aantal zetten vooruit denkt. Dat is te zien in de blik van actrice Suranne Jones: Lister is voortdurend met haar gedachten elders, bezig met de toekomst. Het oogt bijna alsof ze niet kan wachten tot de volgende eeuw, waarin een relatie tussen twee vrouwen al als een ‘iets normalere’ aangelegenheid wordt gezien. Dat zal ze echter niet meemaken, en ook daarvan lijkt ze zich min of meer bewust – Gentleman Jack is natuurlijk ook gewoon een product van de 21 e eeuw. Zwaarmoedig wordt de serie hierdoor echter niet. Mede dankzij de vaak humoristische toon van Lister, die blijft strijden tegen het patriarchaat.
Gentleman Jack S02, vanaf 26 april 2022 wekelijks bij HBO Max, waar ook het eerste seizoen is terug te kijken
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!