de Lagarde

Geldwolven S01E01: een leven ontspoort

  •    •  
13-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Geldwolven
Een kneuterige conformist (knappe rol van Tom Van Dyck) wijkt van het rechte pad in aardige tragikomediereeks.
Foto credits: Bobbery / Prime Video
‘Eigenlijk duurt eerlijk gewoon te lang’, mijmert fraude-expert Frank De Jong (Tom Van Dyck) in de pilotaflevering van het Vlaamse Geldwolven. De Jong is een kleinburgerlijke, kneuterige man met een uitstekend functionerend moreel kompas. Hij is een conformist die zich fier aan alle regeltjes houdt. Totdat hij op een dag tot de slotsom komt dat het ophouden van deze façade hem niets oplevert. Kortom: De Jong besluit van het rechte pad af te wijken. Met desastreuze gevolgen, is al te zien in de openingsscène waarin de Belg het slachtoffer dreigt te worden van een roofoverval op een vlucht die net is vertrokken uit het Marokkaanse Casablanca.
Die episode speelt zich ongeveer een jaar na De Jongs transformatie af. Van kwaad tot erger is in die zin het predicaat dat goed past bij de hoofdpersoon. In een tragikomedie die af en toe doet denken aan Breaking Bad , met een witte man van middelbare leeftijd die na een grote tegenslag al zijn principes aan de kant schuift. Van Dyck is geknipt voor de hoofdrol: hij acteert zo rigide, dat je prompt gelooft dat het bijna niet gezond kan zijn om te leven in zo’n strak stramien. Het voelt bijna alsof De Jong is ingewikkeld in plastic folie en dat hij nog amper kan ademen. Maar zijn transformatie van grijze muis naar crimineel voelt ook niet per se direct als een bevrijding.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Geldwolven
Nitwit Chris De Wolf (Joren Seldeslachts) is overigens het personage dat ervoor zorgt dat De Jong overstag gaat. Hij is een wolf in wolfskleren, spreekwoordelijk gezien, en maakt van De Jong een wolf in schaapskleren. Het begint met de verzekering een pootje lichten, en eindigt met een grote zwendel waar diamanten bij betrokken zijn (Monic Hendrickx speelt een bijrol al diamanthandelaar). De Jong – die als fraude-expert ‘foefelaars’ opspoort – wordt dus zelf een foefelaar. Maar het snelle geld heeft ook zijn nadelen, zoveel is duidelijk. De Belg belandt zodoende van het ene beklemmende keurslijf al snel in het andere benauwende keurslijf.
Geldwolven S01, vanaf 14 november 2022 bij Amazon Prime Video
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!