Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Furioza: voetbalhooligans en broederliefde

  •  
06-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
341 keer bekeken
  •  
Furioza
Een ex-hooligan moet in de Poolse actiedramafilm kiezen tussen informant te worden of zijn broer naar de gevangenis te zien gaan.
De Poolse film Furioza duikt in de wereld van voetbalhooligans, in een enigszins ontroerend verhaal over twee broers. Het verhaal volgt Dawid (Mateusz Banasiuk). Nadat hij uit de harde kern van de voetbalhooligangroep Furioza gezet werd, is hij dokter geworden. Na elkaar jarenlang niet te hebben gezien duikt Dzika (Weronika Ksiazkiewicz) met een gat in haar hoofd op in het ziekenhuis waar Dawid werkt.
Furioza
Ook zij behoorde ooit tot de Furioza, maar is nu politieagente. Ze wil de georganiseerde misdaad die de groep faciliteert opdoeken en heeft daarbij de hulp van Dawid nodig. En, niet geheel onbelangrijk, de twee zijn exen.
Furioza
De Furioza organiseert regelmatig vechtpartijen in het bos, zoeken vaak hun vijanden op en hebben een grote hand in de drugshandel tussen Polen en Ierland. Dzika wil dat Dawid infiltreert in de groep en de rechterhand wordt van ‘Golden’ (Mateusz Damiecki). Dawid’s broer Kaszub (Wojciech Zielinski) is ook onderdeel van de gewelddadige hooligangroep en het is omwille van hem dat hij ‘ja’ zegt tegen het voorstel van Dzika. Zij heeft hem namelijk als tegenpresentatie beloofd om het strafblad van Kaszub te laten seponeren.
Furioza
Dzika werkt hiervoor ook samen met haar baas, die niet helemaal dezelfde ideeën als haar heeft over wat ze met ‘Golden’ moeten doen wanneer ze hem hebben kunnen oppakken.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Furioza
De film heeft niet een ijzersterk verhaal, maar is ook niet enkel een sensatiefilm met veel gewelddadige vechtscènes. Duidelijk is dat regisseur Cyprian Olencki en het schrijversteam hun huiswerk gedaan hebben. Ook in Nederland komen er bijvoorbeeld ‘bosgevechten’ voor, omdat hooligans buiten het stadion niet ‘ongestoord’ met elkaar op de vuist kunnen door de politieaanwezigheid (zie bijvoorbeeld Bosvechters: Utrecht Hooligans Forever op Videoland). De relatie tussen de twee rivaliserende hooligangroepen in de film komt ook realistisch over. Ook wordt er aandacht gegeven aan de verhoudingen tussen de groepsleden van de Furioza zelf, voor wie eer en broederschap het belangrijkst zijn.
Furioza, vanaf 6 april 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!