Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Friends from College S02: heel langzaam op de goede weg

  •  
12-01-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
Friends from College S02
Is er een volwassene in de zaal?
De volgende opmerking van Felix (Billy Eichner) legt in de première van het tweede seizoen van Friends from College precies de vinger op de zere plek. Zijn verloofde Max (Fred Savage, The Wonder Years) maakt zich zorgen dat zijn vriendenclub voor heibel gaat zorgen tijdens hun verlovingsfeest. Felix vindt dat dat nergens voor nodig is. ‘Dit zijn je beste vrienden. Om de één of andere reden.’
Op papier had deze liefdesbaby van Francesca Delbanco en Nicholas Stoller (Forgetting Sarah Marshall) veel pluspunten. Niet in het minst de cast: naast Savage en Eichner ook Annie Parisse (The Following), Cobie Smulders (How I Met Your Mother) en, last but not least, komediant Keegan-Michael Key (van Key and Peele).
8106.w1800.0.5539b96
Het grote probleem: de karakters die ze spelen zijn ontzettend onsympathiek. Het is alsof de cast vijftien jaar in coma heeft gelegen om zich, na ontwaken, nog steeds als vijfentwintig te gedragen, zelfs al lopen ze richting de veertig. Met als resultaat dat ze elkaar bestoken met ‘grappige’ typetjes en superlollige privé-grapjes die niemand anders van boven de twintig leuk vindt. Overdreven kreunen wanneer je een tennisslag maakt? Hi-la-risch! ‘Hoe komt het dat iedere keer dat jij bij je universiteitsvriendjes in de buurt komt, jullie veranderen in een stelletje eikels?’, merkte de immer opmerkzame Felix in seizoen één al op.
8108.w1800.0.60250f6
Eerlijk is eerlijk: je krijgt het idee dat het ook de bedoeling is van de makers dat we de personages irritant en onvolwassen vinden. Soms lijkt de serie – vaak uit de mond van Felix – ook de boodschap uit te dragen dat de vrienden met wie je bent opgegroeid niet ook automatisch de vrienden zijn waar je oud mee wordt. De acteurs doen hun werk alleen te goed.  
In het eerste seizoen was het alsof alle karakters een wedstrijdje deden wie er het meest onuitstaanbaar was. De gouden plak moest uiteindelijk worden gedeeld door Ethan (Key) en Sam (Parisse), die er samen al sinds de universiteit een geheime affaire op na hielden, terwijl ze allebei getrouwd waren met iemand anders. Sam met de goedmoedige Jon (Greg Germann, Ally McBeal), Ethan met Lisa (Smulders), ook lid van het oorspronkelijke vriendenclubje. Samen wrongen ze zich in steeds moeilijkere en onsympathiekere bochten om hun relatie geheim te houden, zonder aan elkaar en zichzelf toe te geven dat het meer was dan alleen seks.
8107.w1800.0.c978916
Alles klapt na het veertigste verjaardagsfeest van Sam aan het einde van het eerste seizoen, waar Lisa opbiechtte dat ze seks had gehad met flierefluiter Nick (Nat Faxon, Kapitein Onderbroek), die normaal nooit het bed deelt met een vrouw van boven de 29. Een jaar later worstelen Sam en Jon zich door relatietherapie en is Lisa met de noorderzon vertrokken. Bij het verlovingsfeest van Felix en Max is de vriendenclub, die nooit meer zal zijn zoals deze ooit was, voor het eerst weer samen.
Voor de serie zelf is dit geen slechte ontwikkeling. Had je het eerste seizoen soms nog het idee dat je naar een groep randdebielen aan het kijken was, aan de start van het tweede seizoen gedragen Sam en Ethan zich voor het eerst in hun leven als volwassenen. Het zijn juist de bedrogen partners die reageren als kleine kinderen: boos, gekwetst en zeer rancuneus. Parisse krijgt eindelijk de kans ook wat van de zachte, kwetsbare kant van Sam te laten zien. En bij Key duurt het toch zeker tot aflevering vijf voordat hij weer één van z’n rare stemmetjes opzet.
8105.w1800.0.955bc0c
Niet voor iedereen is extra nuance weggelegd. Nick blijft vooral een playboy, zelfs al legt hij het aan met een rijpere vrouw (want eentje van zijn eigen leeftijd!) genaamd Merrill (Sarah Chalke, Scrubs), die net als Felix een strak gekalibreerde bullshit detector heeft. Marianne (Jae Suh Park) lijkt voor de serie nog steeds alleen maar te bestaan wanneer één van de andere vrienden een slaapbank of een luisterend oor nodig heeft.
Maar toch, heel, heel misschien is Friends from College met babystapjes op de goede weg.
Friends from College S02, vanaf 11 januari 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!