Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Forky Asks a Question S01E01-02: existentiële vragen beantwoord door een vork

  •  
12-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Forky Asks a Question
De ultrakorte afleveringen zijn tamelijk vermakelijk, mede door de stem van Tony Hale.
Met het platform Disney+ kan het mediabedrijf alle kanten uit, qua vorm en inhoud. Er is potentiële ruimte voor lange en korte televisie. Forky Asks a Question is een voorbeeld van het laatstgenoemde, met afleveringen van nog geen drie minuten. Waarmee je in hypothetische zin een heel seizoen kan bingen in een oogwenk (ook dit artikel is een vlugge leesbeurt).
Forky Asks a Question is een speelse spin-off van de Toy Story-films. Het personage, vertolkt door Tony Hale uit Veep , werd geïntroduceerd in het vierde deel van de speelgoedfranchise, en is even onnozel als sympathiek. In elke aflevering tracht hij een vraag – vaak van existentiële aard – te beantwoorden. Forky ontpopt zich niet als een contemporaine filosoof, zoveel is duidelijk. Maar zijn antwoorden zijn, ondanks een gebrek aan diepzinnigheid, toch tamelijk inzichtelijk.
Forky Asks a Question
In de eerste aflevering staat de vraag ‘wat is een vriend?’ centraal. Forky toont de camera zijn kompaan, een levenloze mok met een smiley erop. Waarmee de makers zinspelen op de verbeeldingskracht van kinderen, die in een ogenschijnlijk saai en simpel object nog een wereld aan mogelijkheden zien. Hoewel de cynische Hamm (John Ratzenberger voorziet het roze varken van een stem) hier zijn vraagtekens bij zet.
Forky Asks a Question
In de tweede aflevering is het Hamm die de vraag beantwoordt. Wat is geld? Je zou hier met enig sarcasme kunnen stellen dat geld en het vergaren ervan het ultieme streven is van Disney. In plaats daarvan volgt een slapstickerig, Broadway-achtig betoog. Dat weinig noemenswaardig is. Maar voor wie zich even verveelt is Forky Asks a Question een korte maar bij vlagen geestige ervaring.
Forky Asks a Question S01, vanaf 12 november 2019 op Disney+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!