Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Follow the leader: Shameless

  •  
14-03-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
shameless
Wie zijn toch die artiesten die de opening van onze favoriete tv-series verzorgen? In deze reeks artikelen kijken we naar de bands, zangers en zangeressen die de leaders zongen. Deel 63: The High Strung, bekend van Shameless.
Soms kan het goed uitpakken, zo’n Amerikaanse remake van een Britse successerie. We zagen het bij The Office, dat maar liefst negen seizoenen (nu allemaal te zien bij Amazon Prime) liep in de VS, en we zien het ook bij Shameless. Die herinterpretatie verruilt Manchester voor Chicago en hoofdrolspeler David Threlfall voor William H. Macy (Fargo). De Amerikaanse versie is inmiddels ook toe aan zijn negende seizoen - dus we mogen hier gerust van een succes spreken.
Het introfilmpje, dat zich helemaal in een badkamer afspeelt, maakt meteen duidelijk met wat voor programma we te maken hebben. We zien de dronken pater familias Frank Gallagher zijn roes uitslapen, er wordt gevochten, gevreeën en gemasturbeerd. Een ruige bende dus. De muziek die hierbij te horen is, is afkomstig van de Amerikaanse rockband The High Strung.
Frontman Josh Malerman vindt het logisch dat de producenten voor het nummer ‘The Luck You Got’ gekozen hebben. ‘Het nummer gaat over een klein gegeven: dat je ondanks de gekte van het leven moet genieten van de goede dingen die er af en toe tussendoor komen’, vertelt hij aan de Amerikaanse krant Patch. ‘Met een dronken vader en een huis vol rennende kinderen, is dat een logische match. Daarnaast is het een echt rock-'n-roll nummer, dat ook vrolijk en optimistisch is - net als het personage van William H. Macy.’
‘Het nummer werd naar voren geschoven door onze muzieksamensteller Ann Kline’, herinnert Shameless-producent Andrew Stearn zich. ‘We vonden dat het niet alleen perfect weergeeft waar onze serie over gaat, maar dat het ook een prachtig stukje muziek is. Je brengt kijkers er gelijk mee in de stemming om naar de Gallagher-avonturen te kijken.’
Shameless gaat in 2011 in première en markeert dan de tweede keer dat The High Strung in korte tijd in de publiciteit komt. De band uit Detroit geeft in 2010 namelijk een optreden op een opvallende locatie: de bibliotheek van Guantanamo Bay. Niet dat de band een voorstander van de gevangenis is. De leden omschrijven zichzelf als ‘linkse pacifisten’, maar ze worden gevraagd vanwege een reeks optredens in bibliotheken, die als doel hebben meer jongeren aan het lezen te krijgen.
‘We gingen ervan uit dat het extreem ongemakkelijk zou worden’, vertelt drummer Derek Burk aan Vanity Fair. ‘Maar het lijkt erop dat onze hele carrière gebaseerd is op vreemde en ongemakkelijke situaties. Dit zou rechtstreeks naar de hoogste plek op de lijst gaan.’ En dus besluit The High Strung om in te gaan op de uitnodiging van het Amerikaanse leger. ‘We hadden verder geen manier om ons voor te bereiden’, vervolgt Burk. ‘Ze gaven aan dat we moesten wachten op goedkeuring. Toen werden we op de dag van de vlucht ineens gebeld om vier uur ’s middags, met de vraag of we om zeven uur in het vliegtuig konden zitten. Instrumenten meenemen hoefde niet, ze hebben daar genoeg apparatuur voor een stadionconcert van Kiss.’
‘Het was de meest bizarre week uit mijn leven’, vertelt Malerman over de dagen rond het optreden. ‘We hadden gespeeld en moesten bijna een week wachten op de volgende vlucht naar huis. En dus hebben we daar gezwommen in de oceaan, met de gevangenis op een rots in de verte.’ Een registratie van het optreden is inmiddels een onderdeel van de maar liefst vijftien albums tellende discografie van The High Strung.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!