Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Follow the leader: All You Need Is Love

  •  
14-02-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
All You Need Is Love
Wie zijn toch die artiesten die de opening van onze favoriete tv-series verzorgen? In deze reeks artikelen kijken we naar de bands, zangers en zangeressen die de leaders zongen. Deel 59: The Beatles, bekend van All You Need Is Love.
Foto: William Rutten
The Beatles, je hebt wellicht wel eens van ze gehoord. Maar op Valentijnsdag leek het ons toch gepast om stil te staan bij het nummer dat als inspiratie diende voor het programma waarin Robert ten Brink geliefden met elkaar verenigt. Want ‘All You Need Is Love’ kent, ook voor die eerste uitzending van de Nederlandse serie in 1992, al een opvallende tv-geschiedenis.
‘All You Need Is Love’ maakt op 25 juni 1967 deel uit van de eerste wereldwijde uitzending op televisie. Via een gloednieuwe satelliet kunnen zo’n vierhonderd miljoen mensen kennismaken met de nieuwste single van The Beatles. ‘Tegenwoordig is dit redelijk standaard, maar dit was een primeur’, vertelt Ringo Starr aan het tijdschrift Rolling Stone. ‘Het was spannend, we hadden een hoop primeurs in die tijd.’ De uitzending, die Our World heet, duurt ongeveer tweeënhalf uur, en bevat naast ‘All You Need Is Love’ ook beelden van Pablo Picasso en Leonard Bernstein, bekend van West Side Story.
Op het moment van de uitzending zitten The Beatles middenin hun experimentele fase. De band heeft net het legendarische album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band uitgebracht, met tracks als ‘A Day in the Life’ en ‘Lucy in the Sky with Diamonds’. De Fab Four heeft zich enorm ontwikkeld ten opzichte van de relatief simplistische nummers uit de beginperiode, zoals ‘Love Me Do’ of ‘She Loves You’. Er wordt uitgebreid geëxperimenteerd met exotische instrumenten als de sitar, met gitaarpartijen die achterstevoren afgespeeld worden en – last but not least – met LSD.
Maar wanneer The Beatles gevraagd worden voor de Our World-uitzending, is dat inclusief het verzoek om het wat simpeler te houden. ‘Zorg dat mensen van over de hele wereld het kunnen begrijpen’, vragen de producenten. En dus besluit Lennon de liefde als uitgangspunt te nemen. Het verhaal gaat dat George Harrison ‘er zit in ieder geval genoeg herhaling in’ mompelde toen hij het nummer voor het eerst hoorde.
Qua instrumenten houden The Beatles het minder simpel. Tijdens de uiteindelijke uitzending laten de Britten zich begeleiden door een orkest, dat het nummer opent met de tonen van ‘La Marseillaise’, het Franse volkslied. En van tevoren hebben de bandleden al een backing track ingespeeld, waarop Lennon op een klavecimbel speelt en Harrison – voor het eerst in zijn leven – op een viool. ‘Het refrein van het nummer was simpel’, verklaart Paul McCartney later, ‘maar de coupletten zijn complex. Eigenlijk heb ik het nooit helemaal begrepen.’
Maar de boodschap van het nummer wordt in ieder geval wél begrepen. ‘All You Need Is Love’ groeit uit tot één van de meest iconische nummers van de summer of love van 1967. En een kleine twintig jaar later is de track weer op zo’n wereldwijd tv-evenement te horen. Elvis Costello speelt het nummer tijdens zijn optreden op Live Aid in 1985. Hij leidt het in met de woorden: ‘Ik wil dat jullie me helpen met het zingen van een volksliedje uit het noorden van Engeland.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!