de Lagarde

Fleishman Is in Trouble S01E01-02: existentiële crises in cerebraal drama

  •  
21-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
154 keer bekeken
  •  
Fleishman Is in Trouble
Jesse Eisenberg speelt vol overtuiging een leverdokter die zich na zijn scheiding onderdompelt in de datewereld.
Foto credits: Linda Kallerus /FX Networks
‘Zit je al op de apps?’ Deze prangende vraag stelt een collega van Toby Fleishman (Jesse Eisenberg) wanneer de hepatoloog opbiecht dat hij onlangs is gescheiden van z’n vrouw Rachel (Claire Danes). De online datewereld blijkt een walhalla voor de medisch specialist: vrouwen willen hem. Hij zit gebakken. Logisch ook: zijn datepartners snakken naar een welvarende professional met een eigen luxeappartement en een stabiele baan. Maar Fleishman bevindt zich ook in een soort existentiële crisis: hoe wil hij verder met zijn leven? Hoe gaat hij zijn kinderen, hij kreeg er twee met Rachel, verder opvoeden? En tot overmaat van ramp verdwijnt zijn ex plotsklaps.
Die onbalans wordt treffend geïllustreerd in de openingsscène, waarin een camera de wereld op zijn kop registreert en prompt Fleishmans generiek ogende appartement in vliegt. Als een visuele metafoor voor hoe hij de boel op orde moet krijgen. Hoewel de kijkers die het gelijknamige boek hebben gelezen weten dat de vork uiteindelijk iets anders in de steel zit. Denk aan een tamelijk geniale perspectiefwisseling. Taffy Brodesser-Akner adapteerde haar boek tot acht afleveringen knappe, literaire televisie. Met een voice-over (actrice Lizzy Caplan speelt Libby, een van Fleishmans beste vrienden) die menig scène van interessante, soms bijna poëtische context voorziet.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Fleishman Is in Trouble
Dit alles doet qua absurdisme denken aan het werk van Charlie Kaufman ( Synecdoche, New York , 2008) en qua relationeel gekibbel aan de films van Noah Baumbach ( Marriage Story , 2019). Twee mannen die van existentiële crises bijna een genre op zich hebben gemaakt. En twee mannen die bekendstaan om het soms zwaarmoedige karakter van hun creaties. Fleishman Is in Trouble is van hetzelfde mistroostige laken een pak. Kortom, écht gelukkig word je niet van de reeks. Maar goed is hij wel.
Fleishman Is in Trouble S01, vanaf 22 februari 2023 op Disney+
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!