Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

First Class S01E01: onbedoelde ode aan de narcist

  •  
24-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
First Class
Onuitstaanbare Spaanse mockumentary over onuitstaanbare jetsetters roept vragen op over de bestendigheid van het genre – zitten we nog wel op dit soort televisie te wachten?
De mockumentary is zo langzamerhand verworden tot een irritante gimmick. Ja, Christopher Guest excelleerde erin (zie This Is Spinal Tap , 1984) en Ricky Gervais was op zijn best als een vervelende manager in The Office. Maar zitten we nog te wachten op personages die in de camera kijkend tijdens kunstmatig ogende interviews hun sores opbiechten; die met rollende ogen roddelen over hun vrienden? Hebben we nog wel zin om het ironische spelletje – ja, hihi, ik weet dat het niet echt is maar we doen alsof – mee te spelen? First Class is in ieder geval een vermoeiende zit, vanaf de eerste minuut.
Het Spaanse drama doet alsof het een realityserie is over een paar onuitstaanbare jetsetters uit Barcelona. Een jandoedel werkt als creative director bij een modemerk, een ander verdient zijn geld als schilder. Een vrouw – die een ‘halve Paris Hilton’ wordt genoemd – werkt als journalist voor Vogue. Ze vinden zichzelf – daar is de ironie weer - ontzettend belangrijk en ze praten veel. Maar het gaat nergens over. First Class probeert in die zin een demasqué te zijn van de moderne narcist. Terwijl de makers het eigenlijk ook wel leuk vinden om het te hebben over Gucci, mooie schoenen en botox.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
First Class
Daar wringt de schoen, en dat is een fenomeen dat zich de laatste tijd voordoet. Scenaristen die iets de hemel in prijzen terwijl ze het tegelijkertijd verachten. Nog irritanter aan First Class is het gebrek aan sympathieke personages. Een hart ontbreekt; dat was in de Amerikaanse variant van The Office bijvoorbeeld de aaibare baas Michael Scott (Steve Carell). Oftewel, voor wie ga je First Class zitten kijken? Of misschien is dat juist interessant? Kijken naar mensen die – net als in The Kardashians – niets kunnen maar toch succesvol zijn?
First Class S01, vanaf 23 juni 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!