Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Filmtips: Winchester, Kong: Skull Island en Wayne's World

  •  
13-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kong: Skull Island
We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen voor je op een rij. Met deze week Mike Myers op de radio, het eiland van King Kong, en het huis van Helen Mirren.
Wayne's World (1992)
Acteurs: Mike Myers, Dana Carvey, Rob Lowe
Regie: Penelope Spheeris
8116.w1330.0.454e855
De meeste avondvullende speelfilms gebaseerd op Saturday Nigh Live-sketches kregen ten tijde van release weinig goede kritieken, hoewel films als Coneheads en MacGruber inmiddels een kleine schare trouwe fans hebben. Wayne's World wist - net als The Blues Brothers - echter ook een stempel op de mainstream te drukken. Waar de sketches zich afspeelden in een kelder waar Wayne (Mike Myers, ver voor Austin Powers) en Garth ( Dana Carvey ) hun lokale radioshow presenteren, trekken de twee rockfans in de film de wijde wereld in. Ze krijgen de kans om een groter publiek te bereiken, maar er zit wel een addertje onder het gras. Wayne's World is zo'n op het eerste gezicht erg flauwe jaren negentig komedie, die dan stiekem toch net even wat slimmer in elkaar blijkt te steken, met veel (muzikale) in-jokes en satire.
Kong: Skull Island (2017)
Acteurs: Tom Hiddleston, Brie Larson, Samuel L. Jackson
Regie: Jordan Vogt-Roberts
8094.w1500.0.7e0124b
Het originele King Kong uit 1933 was een enorm invloedrijke filmklassieker, waar de weliswaar iets te lange remake van Peter Jackson uit 2005 zichtbaar ontzag voor had. En ook bij de bepaald niet foutloze filmversie met Jessica Lange uit 1976 kreeg je het gevoel dat producent Dino De Laurentiis het materiaal in ieder geval probeerde te benaderen als een prestigieuze dramafilm. Kong: Skull Island gaat echter puur voor monsters en money shots, en dat levert dan vooral een fraai uitziend achtbaanritje op, hoewel de gerenommeerde cast (onder anderen Brie Larson, Tom Hiddleston en Samuel L. Jackson reizen af naar het eiland) niet veel te doen krijgt. Kong zelf is echter groter en indrukwekkender dan ooit en dat moet ook wel, want in 2020 mag hij het in een cross-over opnemen tegen Godzilla, die in mei van dit jaar eerst nog terugkeert in de film King of the Monsters.
Winchester (2018)
Acteurs: Helen Mirren, Jason Clarke, Sarah Snook
Regie: Michael en Peter Spierig
8117.w1500.0.548d439
Op feiten gebaseerde horrorfilm van de gebroeders Spierig, met rollen voor Helen Mirren en Jason Clarke. Winchester was een kritische flop, maar trok desondanks volle zalen. Het verhaal volgt Sarah Winchester (Mirren), de weduwe van de beroemde wapenfabrikant, die een groot landhuis (of eigenlijk doolhof) met honderden kamers laat bouwen, als toevluchtsoord voor de geesten van de overledenen die ooit door haar familie zijn benadeeld. Jason Clarke geeft gestalte aan de dokter die haar geestelijke gezondheid moet onderzoeken. De acteur en actrice herenigden onlangs voor de aankomende HBO-miniserie Catherine the Great. Daarnaast herenigden de gebroeders Spierig voor Winchester met Sarah Snook, de Australische actrice die onder hun regie doorbrak in Predestination en nu te zien is in de HBO-serie Succession.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!