Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Filmtips: Reservoir Dogs, The Princess Bride en Baby Driver

  •  
07-04-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Reservoir Dogs
We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen voor je op een rij. Met deze week een magisch sprookje, een bloederige overal en een muzikale achtervolging.
The Princess Bride (1987)
Acteurs: Cary Elwes, Mandy Patinkin, Robin Wright
Regie: Rob Reiner
8995.w1023.0.6b42cdc
Sprookje van regisseur Rob Reiner, dat werd geschreven (zowel het oorspronkelijke boek als het script) door veteraan William Goldman (Butch Cassidy & The Sundance Kid, All The President's Men), die een paar jaar later nogmaals met Reiner zou werken aan de Stephen King-adaptatie Misery. In de film leest opa Peter Falk (Columbo) een verhaal voor aan zijn kleinzoon, waarin een boerenknecht een gevaarlijke tocht moet ondenemen om voor altijd met zijn ware liefde, inmiddels een prinses geworden, te kunnen zijn. De prinses wordt gespeeld door een 21-jarige Robin Wright ( House of Cards ), en verder is ook een jonge (of in ieder geval jongere) Mandy Patinkin (nu bekend als de geslepen CIA-veteraan Saul Berenson in Homeland ) te zien. Patinkin ziet zijn rol als de zwaardvechter Inigo Montoya, met de bekende quote 'you killed my father, prepare to die', als één van zijn persoonlijke favorieten.
Reservoir Dogs (1992)
Acteurs: Harvey Keitel, Steve Buscemi, Tim Roth
Regie: Quentin Tarantino
8989.w1556.0.117af27
In vergelijking met opvolger Pulp Fiction, waar wat meer pathos inzat, wellicht toch vooral een stijloefening, maar het regiedebuut van Quentin Tarantino is nog steeds verplichte kost. Alleen al vanwege de onnavolgbare dialogen (van Madonna's Like a Virgin, tot het wel of niet fooi geven aan serveersters), en de fantastische seventies-soundtrack die George Baker (Little Green Bag) plots weer razend populair maakte. Crimineel Joe Cabot (een grommende Lawrence Tierney) stelt een crew, iedereen krijgt een eigen kleur als codenaam, samen om een diamantroof uit te voeren. Geheel in Tarantino-stijl krijgen we de overval, die uitmondt in een bloedbad, nooit in beeld te zien, maar tijdens de nasleep ervan proberen de overgebleven criminelen (met Steve Buscemi en Harvey Keitel) uit te zoeken wie hen erbij heeft gelapt, terwijl er via flashbacks steeds meer duidelijk wordt.
Baby Driver (2017)
Acteurs: Ansel Elgort, Lily James, Jon Hamm
Regie: Edgar Wright
8994.w1633.0.c3bcb02
Regisseur Edgar Wright (Hot Fuzz) zat een tijdje in een dip: jarenlang werkte hij aan zijn droomproject Ant-Man, om op het laatste moment alsnog door Marvel van het project gehaald te worden. Deze voor hem zwarte periode maakte uiteindelijk wel de weg vrij voor een film zoals je die nog nooit eerder zag: een ouderwetse Hollywood-musical, maar dan vermomd als een vlotte actiethriller. Baby (Ansel Elgort) bestuurt al vluchtauto's sinds hij over het stuur kan kijken, maar moet wel altijd via oordopjes naar muziek luisteren, om een constante suizing in zijn oren te onderdrukken. De achtervolgings-opera heeft bijrollen voor bekende televisiegezichten als Lily James ( Downton Abbey ), Jon Bernthal ( The Punisher ) en Jon Hamm ( Mad Men ). Mensen die geen trek hebben om naar Kevin Spacey ( House of Cards ) te kijken zullen zich echter wel in moeten beelden dat ze Christopher Plummer in beeld zien.
En verder....
Andere recent verschenen film: 300 (actiespektakel van Zack Snyder), War of the Worlds (sciencefiction van Steven Spielberg), Gladiator (historisch epos met Russell Crowe), Troy (historisch epos met Brad Pitt) en Cube (goedkope, maar effectieve horrorfilm uit Canada).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!