Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Filmtips: The Godfather, Mad Max: Fury Road en The Exorcist

  •  
04-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
Mad Max: Fury Road
We zetten aan aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Deze week: het aanbod van Marlon Brando, een bezeten Linda Blair, en Tom Hardy in de woestijn.
The Godfather (1972)
Acteurs: Al Pacino, Marlon Brando, Robert Duvall
Regie: Francis Ford Coppola
The Godfather
Misdaadklassieker van Francis Ford Coppola (Apocalypse Now), over de zoon van een maffiabaas die in eerste instantie niets met de praktijken van zijn vader te maken wil hebben, maar uiteindelijk toch gedoemd blijkt om hem op te volgen. Met geweldig acteerwerk van onder meer Marlon Brando: de iconische scène waarin hij slecht nieuws ontvangt van Robert Duvall is bijvoorbeeld nog altijd een ware masterclass. Het tweede deel was nog ambitieuzer en epischer, terwijl Coppola later dit jaar ook een aangepaste versie (met een ander einde) van het verguisde derde deel uitbrengt. Verder werkt tv-zender Paramount+ nu aan een gescripte serie over de tumultueuze productie van de eerste film, met Oscar Isaac in de rol van de destijds geplaagde Coppola.
Mad Max: Fury Road (2015)
Acteurs: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult
Regie: George Miller
Charlize Theron
Fury Road was een van de indrukwekkendste actiefilms van de laatste jaren en het feit dat al dat spektakel - echte auto's, praktische stunts - werd geregisseerd door een 70-jarige man (George Miller was in 1979 ook verantwoordelijk voor de eerste Mad Max-film) maakt het geheel nog veel indrukwekkender. Al helemaal omdat Miller dat klaarspeelde onder extreme omstandigheden in de woestijn van Namibië, terwijl zijn twee hoofdrolspelers (Tom Hardy en Charlize Theron ) totaal niet met elkaar overweg konden. Stiekem behoort deze vierde Mad Max - de film is in feite een enorm lange achtervolging - meer toe aan de door Theron gespeelde Furiosa, die straks mogelijk een prequel krijgt waarin Anya Taylor-Joy ( The Queen's Gambit ) de rol dan over zou nemen.
The Exorcist (1973)
Acteurs: Max von Sydow, Ellen Burstyn, Linda Blair
Regie: William Friedkin
The Exorcist
Bijna vijftig jaar na de release wordt The Exorcist nog altijd genoemd in conversaties over de engste film aller tijden, en de invloed van de klassieker is nog steeds volop merkbaar in recenter werk als The Conjuring. Het verhaal draait om een actrice (Ellen Burstyn), die ziet dat haar dochter (Linda Blair) geestelijk en fysiek enorm aftakelt, en haar conditie uiteindelijk laat onderzoeken door twee priesters. Er is grafische horror en smerigheid, maar de bewerking van het boek van William Peter Blatty (de auteur schreef ook het script) gaat veel dieper door de personages (en ook de kijker) te laten worstelen met een simpele vraag: geloof je in het bestaan van de Duivel? The Exorcist kreeg tien Oscarnominaties, iets wat nog steeds ongekend is voor een horrorfilm.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!