Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Filmtips: Star Wars: The Last Jedi, Fences en Tonio

  •  
23-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Star Wars: The Last Jedi
We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen voor je op een rij. Met deze week The Last Jedi, Denzel Washington en een drama van Nederlandse bodem.
Fences (2016)
Acteurs: Denzel Washington, Viola Davis, Jovan Adepo
Regie: Denzel Washington
6840.w1499.0.0537bcf
Denzel Washington is al sinds jaar en dag één van de populairste 'leading men' in Hollywood, maar de acteur ( bekijk zijn tien beste rollen ) neemt af en toe ook plaats achter de camera. In het door hem geregiseerde Fences is hij zelf te zien als Troy Maxson, die in de jaren vijftig zijn gezin onderhoudt als vuilnisman en na een dag werken graag thuis tot rust wil komen. Laat je echter niet misleiden door Denzels vriendelijke lach, want van binnen is Troy bitter en gefrustreerd. Zijn droom van een carrière als professioneel honkballer viel ooit in duigen en zijn gezin moet het nu ontgelden. En dat levert een heleboel rauwe emoties op. Zelfs Jackie Robinson krijgt nog een sneer na. Denzel Washington en Viola Davis hadden eerder op het toneel al veel succes met Fences. Davis won voor de filmadaptatie uiteindelijk een Oscar.
Star Wars: The Last Jedi (2017)
Acteurs: Daisy Ridley, Mark Hamill, Adam Driver
Regie: Rian Johnson
6821.w1500.0.b8fa9ac
Nadat The Force Awakens netjes de blauwdruk van A New Hope volgde, ging Rian Johnson (regisseur van de Breaking Bad-aflevering waarin Walter White door een vlieg tot waanzin wordt gedreven) met The Last Jedi een onverwachte kant op. En dat was zelfs voor Mark Hamill, die in zijn eerste scène als Luke Skywalker de door Rey aangereikte lightsaber weggooit omdat hij niet meer in het nut van de Jedi gelooft, ontzettend wennen. The Last Jedi kreeg prima recensies (lees ook onze recensie ), maar werd door de fans van het eerste uur vrij verdeeld ontvangen. De film staat nu op Netflix; een prima mogelijkheid om zelf nog eens te (her)oordelen dus. Overigens gaf Disney aan dat hun 'business model' van één Star Wars-film per jaar wordt herzien, hoewel er momenteel nog wel een live-action Star Wars-serie van Jon Favreau in de maak is.
Tonio (2016)
Acteurs: Pierre Bokma, Rifka Lodeizen, Chris Peters
Regie: Paula van der Oest
6841.w1594.0.09d884d
Het waargebeurde Tonio is gebaseerd op het boek van A.F.Th. van der Heijden , wiens zoon Tonio op 21-jarige leeftijd om het leven kwam bij een verkeersongeval. In de filmadaptatie (lees ook onze recensie ) zien we hoe beide ouders met dit vreselijke verlies geconfronteerd worden. Moeder Mirjam (Rifka Lodeizen) moet hard vechten om niet in een neerwaartse spiraal van verdriet te belanden, terwijl vader Adri (Pierre Bokma) het enige doet waar hij op dat moment toe in staat is: in zijn herinnering graven, aantekeningen maken en schrijven. Tonio was de Nederlandse inzending voor de Oscars, maar wist destijds de shortlist van de Academy niet te halen. De film werd geregisseerd door Paula van der Oest (Lucia de B., dat later de shortlist eveneens niet zou halen), bekend van het wel voor een Oscar genomineerde Zus & Zo.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!